Emlékezés

2024.05.30. 17:35

Szobrot kapott a babóti főtanító - Az egykori pedagógus dédunokája volt az ötletgazda

Szobrot avattak Babóton a helyi iskola egykori főtanítójának tiszteletére. Az alkotás felállítását a pedagógus déd­unokája, Kiss Róbert Richard újságíró kezdeményezte.

Cs. Kovács Attila

Kiss Tertullián főtanítóra emlékeztek a napokban Babóton. A pedagógus emléke ma is él a helyiekben, és síremlékét is példásan tartja rendben az önkormányzat. A tanító tiszteletére szobrot is avattak a községben, melynek elkészítését déd- unokája, Kiss Róbert Richard turisztikai újságíró támogatta. 

Babót
A babóti gyerekek iskolájuk egykori főtanítója, Kiss Tertullián szobránál.
Fotó: Zsolt Bocskay

Kiss Róbert Richard tavaly egy rádióműsor kapcsán érkezett a településre. Miközben Babót értékeit kutatta, egy családi legendának is utánajárt. Aszerint ugyanis dédapja, Kiss Tertullián (1857–1924) alapította a helyi tanodát. Molnár János polgármester igazolta a családi emlékezetet. „Nem felejtem el Kiss Róbert Richard arckifejezését, amikor megmutattam neki dédapja síremlékét. Döbbenet, meghatódottság, csodálat volt benne” – jegyezte meg Molnár János. 

A látogatás után az újságíró kezdeményezte egy szobor felállítását, melyet Czanik Zoltán babóti művész egy fénykép alapján el is készített. A szoboravató ünnepségen Kiss Róbert Richard bejelentette, hogy megalapította a Kiss Tertullián Ösztöndíjat, mely egy alapítványon keresztül szeretné támogatni a babóti iskolát és a gyerekeket. Első körben minden babóti iskolás kapott százezer forint oktatási ösztöndíjat. 

– Nagymamám gyakran emlegette a főtanító urat, hiszen őt még tanította Kiss Tertullián. A szoboravatás jelentős eseménye falunknak, hiszen múltunk őrzése nem könnyű feladat, de összefogással képesek vagyunk rá. Arra is példa, hogy a babótiak nem felejtik el azokat, akik sokat tettek a településért, és ennyi idő elteltével is hálával és tisztelettel gondolunk rájuk – fogalmazott Molnár János. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában