Tapasztalatcsere

2024.05.30. 14:43

Konferencia Sopronban - A lombos fák nélkülözhetetlenek az életünkben

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról a szakemberek, hogy részt vegyenek a Soproni Egyetem által szervezett kétnapos Lombos fa konferencián, ahol nem csak előadásokat hallgathatnak meg, hanem tapasztalatokat is cserélhetnek a kutatómunkában elért eredményekről.

Varga Henrietta

A kétévente rendezett tanácskozás a lombos faanyagok kutatásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó szakemberek nemzetközi találkozóhelye. Idén minden várakozást felülmúlt a jelentkezők száma, hiszen 18 európai országból, valamint Ausztráliából és Japánból, több, mint 100 résztvevő jelezte részvételi szándékát a május 30 és 31-e között tartott szakmai napokra.

A nemzetközi konferenciára számos résztvevő regisztrált, akik két napon keresztül a lombos fa tulajdonságairól tanácskoznak a tapasztalatcsere mellett. Fotó: Szalay Károly

Lombos fa konferencia

- A konferencia egyik legfontosabb célja, hogy találkozóhelyet biztosítson a lombos faanyagokkal foglalkozó kutatóknak, illetve az ipar világában dolgozóknak, akik első kézből tájékozódhatnak azzal kapcsolatban, hogy a lombos faanyagok terén mik a legújabb kutatási eredmények. Mi kutatók pedig kérdéseket tehetünk fel és meghallgathatjuk az ő elképzeléseiket, fejlesztési terveiket. Ez egy olyan hely, ahol nagyon intenzív és hatékony tudásmegosztás és szakmai összefogás történik - tudtuk meg Németh Róberttől, a Soproni Egyetem tanárától, a konferencia főszervezőjétől. - A lombos fa rengeteg kutatnivalót ad, mégpedig azért, mert a tulajdonságaik rendkívül egyediek. Sűrűsége, szilárdsága, színe, tartóssága, sokkal változatosabbak mint a fenyőké. Miután ebből a fajta fából is rengeteg termék készíthető, az eltérő tulajdonságok feltérképezésétől a feldolgozásán át, egészen a terméktervezésig rengeteg speciális feladat van velük - mondta a szakember.

Lombos fa konferencia
A lombos fa rengeteg kutatnivalót ad, mégpedig azért, mert a tulajdonságaik rendkívül egyediek - mondta Németh Róbert, a Soproni Egyetem tanára, a konferencia főszervezője. Képünkön Åsa Rydell Blom-mal a Linné egyetem faanyagtudományi docensével Fotó: Szalay Károly

- Erdőmérnökként dolgozom, nem a faipari kutatók közé tartozom, viszont a két szektor közötti nagyon szoros kapcsolat miatt fontos, hogy az erdővel, vagy az erdő kutatásával foglalkozó szakemberek is jelen legyenek és végighallgassák azokat az információkat, amelyeket a faipari kutatók bemutatnak ezen a konferencián - osztotta meg lapunkkal Benke Attila, az esemény egyik résztvevője. - Remélhetőleg sikerül kapcsolódási pontot is találni a kutatások, esetleg az együttműködések terén, emiatt fontos számomra a részvétel  - tette hozzá. - A két szektor közötti együttműködés azért fontos, mert azokat az alapanyagokat, amelyekkel a faiparos kollégák majd a gyárakban, műhelyekben dolgoznak, az erdőgazdálkodók termelik meg. Ahhoz pedig, hogy az erdészet megfelelő minőségű faanyagot biztosíthasson, tudnunk kell, hogy pontosan milyen igényeket támasztanak a faanyag iránt.

Lombos fa konferencia
A Lombos fa konferencia a faanyagok kutatásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó szakemberek nemzetközi találkozóhelye Fotó: Szalay Károly

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában