Kiválóság

2024.05.17. 07:15

Díjazták a falumegújítást, elismerték Dunakiliti fejlesztését

A Magyarországi Falumegújítási Díj kiváló fokozatát vette át a napokban a Hajdú-Bihar vármegyei Egyeken a falufejlesztés kiváló minőségű megvalósításáért Dunakiliti küldöttsége Kovács Andor Tamásné polgármesterrel az élen.

Mészely Réka

A dunakiliti küldöttség a díjátadón: Kovács Andor Tamásné polgármester, Balikó Tiborné, dr. Hegyi Judit képviselő és Hegyi Péter önkormányzati munkatárs.

A Magyarországi Falumegújítási Díjra a pályázatot 2006 óta írja ki a Belügyminisztérium. Dunakiliti harmadszor indult a versengésben 2015 és 2017 után, és a díj kiváló fokozatát nyerte el ismét egyedüli Győr-Moson-Sopron vármegyeiként. 

– A díjátadót szakmai nap előzte meg a Tisza mentén, ahol a helyiek fantasztikus vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot, és a táj szépsége is elvarázsolt minden résztvevőt – tudatta Kovács Andor Tamásné polgármester. 

A díjat ünnepélyes körülmények között Nagy István agrárminiszter és Dukai Miklós, a Belügyminisztérium államtitkára adta át. 

– Végtelenül örülünk a díjnak, mellyel elismerik munkánkat, és ez arról is meggyőz bennünket, hogy jó úton haladunk Dunakilitin a falufejlesztés terén. A kitüntető cím bizonyítja azt is, hogy érdemes itt, a településünkön megvalósítani álmainkat, hogy Dunakiliti még sikeresebb, rendezettebb, otthonosabb legyen minden itt élő és ide látogató számára, hiszen mi itt vagyunk otthon – hangsúlyozta a faluvezető, aki köszönetét fejezte ki a településen élőknek, hangsúlyozva: csakis összefogással sikerülhetett az, hogy az elmúlt években látványosan fejlődjön a település. 

A polgármester szerint a fejlesztések nyomán teljesen megújult a falukörnyezet. Rendezett, szép külsőt kapott nemcsak a központ, de a település többi része is. Megújultak, energiatakarékosabbá váltak közintézményeik, elkészült az új Egészségház, mely helyet ad a védőnői szolgálatnak is. Modern, 24 férőhelyes Kiserdei Bölcsőde épült. 

Teljesen megújult a Fő utca és több mellékút aszfaltos útja, több járdaszakasz. Sétálóút létesült a Villa közben, és elkészült a Batthyány sétány a kastély felé vezető úton. Fákat ültettek a Fő utcán, a Hóvirág és a Tulipán utcában. Őshonos szigetközi fákat telepítettek a kastélykertbe, létrehozva ezzel az „Újszülöttek ligetét”. 

Létrejött és teljesen beépült egy új településrész: a Hóvirág és a Tulipán utca. Újjászületett az Iskolai és Községi Könyvtár, szépültek, bővültek játszótereik. 

– Elkészültek az új iskolaszárny tervei, az előzetes egyeztetések elkezdődtek, és megindult a forráskeresés. Épül a Nagy-Dunán Szlovákia irányába a gyalogos- és kerékpároshíd. Elkészültek az építési engedélyes tervek az új Duna-hidat a legközelebbi várossal, Mosonmagyaróvárral összekötő kerékpárútra – avatott be még a tervekbe az elöljáró. 

Kishajókikötő épült a Mosoni-Dunán, csapadékvíz-rendezés zajlik a kritikus szakaszokon. Kész az aktív turisztikai hálózat fellendítésére a Kisrévi-Duna-ág mentén a közösségi programokat és a vízi turizmust kiszolgáló épület – melyet június 29-én, a falunapon avatnak fel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában