Ünnepi szentmise

2024.05.23. 12:58

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban –képgaléria

Boldog Apor Vilmos vértanú püspök emléknapján, csütörtökön ünnepi szentmise várta a híveket a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, melyet dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrált. Boldog Apor Vilmosra emlékeztek.

Ollári Gergely

Apor Vilmos a gimnáziumot a jezsuitáknál végezte, ezt követően jelentkezett a győri egyházmegye szemináriumába. 1915-ben szentelték pappá, működését a nagyváradi egyházmegyében kezdte meg, majd 1941-ben a Szentatya győri püspökké nevezte ki. Boldog Apor Vilmosra emlékeztek csütörtökön a győri bazilikában.

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta.
Boldog Apor Vilmosra emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta.
Fotó: Molcsányi Máté

Szívén viselte a polgári lakosság sorsát, sokakat befogadott, a szegényeket felkarolta, és segítette. 1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta a város utcáit, hogy személyesen segíthessen a bajbajutottaknak. 1945-ben az oroszok elérték Győrt, és részeg katonák jelentek meg a Püspökvárnál: el akarták vinni a lányokat, asszonyokat. Két golyó sebesítette meg a főpásztort, akit ugyan kórházba szállítottak, de életét nem tudták megmenteni. 

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek – képgaléria:

1945. április 2-án, húsvét hétfő hajnalán belehalt sérüléseibe. Holttestét a kármelita templom kriptájában temették el, majd 1986. május 23-án a székesegyházban helyezték végső nyughelyére. II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá Rómában, több ezer magyar zarándok jelenlétében. 

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában