Jövőkutatás

2024.04.12. 19:26

Szigetköz Expo - Generációkról és mesterséges intelligenciáról Mosonmagyaróváron - fotók

Két különleges és aktuális témát járt körül idén a Szigetköz Expo, melynek a Flesch Központ adott otthont.

Mészely Réka

Fotók: Kerekes István

Idén harmadszor rendezte meg Mosonmagyaróváron a Flesch Központ a Szigetköz Expo Konferenciát a Széchenyi István Egyetemmel és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve. Amint azt Wurmbrandt András műsorvezető az elején kiemelte, a rendezvény célja közösséget építeni és teremteni, együtt gondolkodva tervezni a jövőt. 

Ezúttal a mesterséges intelligencia és a generációk szolgáltak témaként az expon, és annak pódiumbeszélgetésein.

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy az expon fiatalokat és időseket egyaránt érdeklő témák kerültek fókuszba. Különösen fontos a rendszerváltozás után több mint harminc évvel, hogy a vállalkozásoknál hogyan sikerül a generációváltás. 

– A Szigetköz Expo idei évi programterve nagyon jól illeszkedik azokhoz a kiemelt tématerületekhez, amelyek a Széchenyi Egyetem kilenc karán és kompetencia központjaiban az oktatási, kutatási témáiban, illetve vállalati együttműködéseiben megjelenik – emelte ki dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja. Mint elmondta, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye mára középiskolák fenntartója is. 

– Arra kell folyamatosan törekednünk, hogy például a mezőgazdasági és élelmiszeripari képzés keretében végzett középiskolás diákok és egyetemi hallgatók a precíziós mezőgazdaság, a digitalizáció, az automatizáció területén megfelelő ismeretanyaggal és tudással lépjenek ki az iskolapadból. Ezt a célt szolgálja a Smart Farm tangazdaság is – tette hozzá a kar vezetője. 

A megnyitót követően Steigervald Krisztián generációkutató gondolatébresztő előadását hallgathatták meg a vendégek. Mint elmondta, mindig is voltak konfliktusok a generációk között. A változások az utóbbi időben méginkább felgyorsultak. Nem csak szavaink, reakcióink is mások, mint a fiatalabbaké. A kilencvenes évek szülői tekintélyelvű nevelése egy átmeneti időszak után, a kétezres évek elejére egy demokratikus nevelési elvvé váltott át, ahol nincs hierarchia, a gyermekeket magunk mellé emeljük. 

A nap folyamán a térség vállalkozásai, vállalkozói előadásokkal, valamint kerekasztal beszélgetésekben vitatták meg a témákat, hozva saját gyakorlatiakat, példáikat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában