Holokauszt

2024.04.12. 18:35

Örök mementó - A holokauszt áldozataira emlékeztek a Soproni Zsinagógában - fotók

Újabb rendhagyó tárlatnak ad otthont Sopronban a papréti zsinagóga épülete, ahol "A SOÁ fájdalma-nemzetünk traumája" címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Lóránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek kiállítása.

Varga Henrietta

Az eseményen a Handler-technikum néhány tanulója rövid, szívhez szóló, zenés előadással emlékezett meg a Balfnál meggyilkolt Szerb Antalról és társairól, 60 papírmasé-maszkos diák pedig a vészkorszak közönyös tömegét elevenítette meg. Fotók: Máthé Daniella

Köszöntő beszédet mondott Farkas Ciprián polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a zsidóság évszázadok óta szerves részét képezi Sopron életének. - A második világháború vészkorszaka alatt a soproni zsidóság fájó sebeket szenvedett, ezekre emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a fiatal generációt is. Hazánknak többet nem szabad háborúba sodródnia, békére, biztonságra és nyugalomra van szüksége az emberiségnek – tette hozzá.

Az eseményen a Handler-technikum néhány tanulója rövid, szívhez szóló, zenés előadással emlékezett meg a Balfnál meggyilkolt Szerb Antalról és társairól, 60 papírmasé-maszkos diák pedig a vészkorszak közönyös tömegét elevenítette meg.

Nehéz megszólalni ezeken az emlékezéseken, hiszen ilyenkor felmerül az emberben az, hogy hogyan lehetett Magyarországon ellenállás nélkül bevagonírozni néhány hét alatt több százezer zsidót.  57 nap alatt Magyarországról 440 ezer embert deportáltak Auschwitzba. A német megszállást követő 18. napon már kötelező volt a sárga csillagot viselni, majd a 28. naptól kezdve elkezdődött a gettósítá, majd a következő napon a zsidó vagyonok zárolása is, a 41. napon pedig elindultak az első vonatok Auschwitzba - foglalta össze Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt elnöke, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumának tagja.

- 80 évvel ezelőtt történtek ezek a dolgok és lassan elfogynak a holokauszt túlélői. Azok, akik az igazi tanúk voltak. A személyes visszaemlékezések hiányát pedig a művészetek tudják pótolni, ezért fontos, hogy létrejöhetett ez a kiállítás. Tölgyesi Katalin tárlata lényeges része a holokauszt emlékezésnek, a holokauszt 80. évfordulójának. A kiállított képek speciális technikával készültek, üzenetük azonban egységes A SOÁ fájdalma-nemzetünk traumája - tette hozzá.

A tárlatot Ledniczky Lívia művészettörténész, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. A rendhagyó kiállítást április 19-ig minden hétköznap 13 és 17 óra között lehet megtekinteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában