Középiskolások programja

2024.04.20. 08:58

Óriáscsótány a boncasztalon: a jövő tudósait képzik Győrben – Fotók, videó

A győri Révai Miklós Gimnázium lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia egyik vidéki képzési központja. A középiskolai programban több mint kétszáz fiatal vesz részt a vármegyéből, akik amellett hogy orvos-biológiai képzést kapnak, gyakorlati kutatásokat végezhetnek, kísérletezhetnek, boncolhatnak. Óriáscsótány került az asztalokra legutóbb.

Ollári Gergely

Nemrég kezdte meg működését az országban a Nemzeti Tudósképző Akadémia. A program célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása, tudományos munkájuk támogatása. A gimnáziumi programrészben országosan több mint ezer középiskolás diák képzése zajlik jelenleg is, nemrég az is kiderült, a nyugat-dunántúli régió oktatási központja a győri Révai Miklós Gimnázium lett. A győri intézménybe ottjártunkkor mintegy harminc középiskolás vette fel a fehér köpenyét, ismerkedett meg a gondosan sorakozó bonceszközökkel. Óriáscsótány került a boncasztalra.

Óriáscsótány a boncasztalon – a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulói, Vörös Ramóna és Bazsó Bálint is örömmel vesz részt a tudósképző programban.
Óriáscsótány a boncasztalon – a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulói, Vörös Ramóna és Bazsó Bálint is örömmel vesz részt a tudósképző programban.

Az iskolában eddig is magas szintű biológiai képzést kaptak a fiatalok, ahogy arról korábban már beszámoltunk került már a boncasztalra sertésszív, és tüdő is. A Nemzeti Tudósképző Akadémia kapcsán már közelebbről megismerkedhettek a földigilisztával, most pedig óriás csótányokat vizsgálhattak. A középiskolás tanulók hetente bontakoztathatják ki tehetségüket, használhatnak olyan kísérleti eszközöket, amikre eddig nem volt módjuk, vagy lehetőségük. A győri intézmény nemrég a Zöld Vonal Természettudományos Tehetséggondozó Program keretében vásárolt egyedi sztereomikroszkópokat, de a boncolások alapanyagait is ebből fedezik a tanév során.

  • Tehetségek felkutatása
  • Kísérleti eszközök használata
  • A fiatalok Nobel-díjas kutatókkal találkozhatnak

 – A program gyakorlatokkal hozza közelebb a diákokat a biológiához. A tudósakadémián a fiatalok előadásokon vehetnek részt, kísérletezhetnek, Nobel-díjas kutatókkal találkozhatnak, és olyan tudást szerezhetnek meg, amelyeket későbbi tanulmányaik során kamatoztathatnak – fogalmazott lapunknak Bacher József a program vezetője, a Révai Miklós gimnázium tanára. 

Óriáscsótány a boncasztalon

Mint mondja: a gyakorlati tanórán megvizsgálhatták az óriáscsótányok belső szerveit, testük felépítését, a tápcsatorna, az idegrendszer, a légzőrendszer jellegzetességeit. 

– A programra rohamosan jelentkeznek, nap mint nap érkeznek regisztrálók a tudósképzésre, szerte a régióból. Nem csak győri iskolákból, hanem Mosonmagyaróvárról, Sopronból egyaránt. Ezek a gyermekek orvosként, kutatóként képzelik el a jövőjüket. A saját kézzel elvégzett tevékenység az igazi tapasztalat, ez a program fő célja –tette hozzá Bacher József. 

Vörös Ramóna a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tizedik osztályos tanulója, aki kicsit ugyan megilletődve, de bátran nyúlt a feladathoz. 

– Rendkívül érdekel a biológia. Ez a program amellett hogy nagyon érdekes, óriási élményeket is ad számunkra. Különböző szervekkel, állatokkal ismerkedhetünk, megtapinthatjuk őket, vizsgálhatjuk. Mindenképpen az egészségügyben képzelem el a jövőmet, az egyetem után orvos, vagy gyógytornász szeretnék lenni – mondta el lapunknak a fiatal lány. 

Osztálytársa Bazsó Bálint is izgatottan mesélt a tudósképző programról, szerinte ezt a lehetőséget minden olyan fiatalnak meg kell ragadnia, akit érdekelnek a természettudományok. – Az a tapasztalat, amit a gyakorlatokkal szerzünk, nagyon sokat ér. Sokat számít majd az érettséginél, és a felsőoktatási tanulmányaink során is. Orvosi pályája készülök, remélem sikerrel veszem az akadályokat, és valóra váltom jövőképemet – mesélte. 

A gimnazisták képzése jelenleg hét országos, valamint huszonegy területi központban zajlik. A vezető tanárok a program során nem csak tanórákat tartanak, hanem az is feladatuk, hogy felkutassák és mentorálják azokat a középiskolás diákokat a régióban, akik kiemelten érdeklődnek a természettudományok iránt, és a későbbiekben esetlegesen a kutatói életpályát szeretnék választani.

Óriáscsótány a boncasztalon – Videón mutatjuk a rendhagyó tanórát: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában