Fiktív vita

2024.04.20. 11:08

Nemzetközi világűrjogi perbeszédversenyen ért el sikereket a Széchenyi István Egyetem jogi karának csapata

Az évente megrendezett nemzetközi világűrjogi perbeszédverseny európai regionális döntőjében minden eddiginél jobb eredményt ért el a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar hallgatóinak csapata. A Bosits Dorina, Horváth Barbara és Maszlov Leon alkotta hármas 6. helyezést ért el a rangos nemzetközi megmérettetésen.

Kisalföld.hu

A Széchenyi István Egyetem csapata és hivatalos felkészítőik a helyszínen készült felvételen a felső sorban jobbról sorrendben: Sulyok Gábor egyetemi tanár, Ganczer Mónika egyetemi docens, Maszlov Leon, Horváth Barbara és Bosits Dorina.

A Széchenyi István Egyetemen a magas színvonalú akadémiai munka mellett nagy hangsúlyt kap a hallgatók nemzetközi vetélkedőkön való részvételének támogatása. A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar már hat éve indít hallgatói csapatot a Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition elnevezésű nemzetközi világűrjogi perbeszédversenyen, amelyen az idei évben az eddigi legjobb eredményt sikerült elérni. Bosits Dorina, Horváth Barbara és Maszlov Leon a Bécsi Egyetemen április 8. és 12. között megtartott regionális döntőben néhány ponttal lemaradva az elődöntőről a 6. helyen végzett.

A verseny hagyományosan két fiktív állam vitáját szimulálja a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az idei jogeset középpontjában a műholdas megakonstellációkkal járó problémák, a csillagászati megfigyelésekhez elengedhetetlen sötét és csendes égbolt követelményei, valamint az űrobjektumok ütközése által okozott károk nemzetközi világűrjogi kérdései álltak.

A több mint fél éven át tartó felkészülés során a győri hallgatók angol nyelven, egyenként mintegy hatvan oldal terjedelemben elkészítették a két állam írásbeli beadványát, melyek kialakítása, felépítése és megszövegezése a Nemzetközi Bírósághoz benyújtott periratok formáját és tartalmát követi. A jogeset megoldásához a széles körű, pontos nemzetközi jogi és világűrjogi ismereteken túl szükség volt a Nemzetközi Bíróság és más bírói fórumok joggyakorlatának tanulmányozására, illetve a műholdak felépítésével, működésével és mozgásával kapcsolatos alapvető műszaki tudás megszerzésére is.

A Széchenyi István Egyetem csapata és hivatalos felkészítőik a helyszínen készült felvételen a felső sorban jobbról sorrendben: Sulyok Gábor egyetemi tanár, Ganczer Mónika egyetemi docens, Maszlov Leon, Horváth Barbara és Bosits Dorina.

A szóbeli fordulóban a győri hallgatók kiemelkedő és magabiztos teljesítményt nyújtva minden alkalommal egyértelműen az ellenérdekelt peres fél képviselői fölé kerekedtek, s így összességében csaknem az elődöntőbe jutottak. A verseny döntőjét a tapasztalt holland csapattal mérkőző görög hallgatók nyerték meg.

A hallgatókat a Nemzetközi és Európai Jogi Tanszék oktatói segítették, hivatalos felkészítőik Sulyok Gábor egyetemi tanár és Ganczer Mónika egyetemi docens voltak, akik coachként és assistant coachként kísérték végig a felkészülést. A kiváló eredményt megelőző szakmai munkát továbbá Kecskés Gábor egyetemi docens és Takó Dalma egyetemi tanársegéd támogatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában