Határozat

2024.04.10. 13:54

Környezetszennyezést nem támogatnak Mosonmagyaróvár közigazgatási területén

Fontosnak tartják a vízbázis és az itt élők egészségének védelmét, ezért nem támogatnak Mosonmagyaróvár közigazgatási területén semmilyen környezetszennyező beruházást. Erről hoztak határozatot a képviselők a legutóbbi ülésen.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Kerekes István

„A képviselő-testület állásfoglalása Mosonmagyaróvár közigazgatási területén létesítendő környezetszennyező beruházások tárgyában” címmel nyújtott be előterjesztést a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal a legutóbbi testületi ülésen. Mint írták, az utóbbi egy-két évben jelentős számban indult az elektromos gépjárművekhez kapcsolódó akkumulátorgyártó, illetve akkumulátorfeldolgozó beruházás Magyarországon. Valamennyi helyszínen jelentős lakossági ellenállásba ütköztek a beruházók, nagy közfelháborodást okozva. 

Mosonmagyaróvár és a kistérség alatt egy óriási kincs, egy tiszta ivóvízbázis van, ami maximális védelmet kíván az itt élő lakossággal egyetemben. 

Mindezek okán – a későbbi vitákat, konfliktusokat megelőzendő – javasolták, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat nyilvánítsa ki azon véleményét, hogy a város közigazgatási területén nem kíván környezetszennyező beruházást fogadni. Az egyesület hozzátette még, hogy Mosonmagyaróvár polgármestere, mint a kistérségi társulás vezetője, a következő kistérségi ülésen a társulási tanács elé terjesszen hasonló tartalmú határozati javaslatot. 
Utóbbi javaslatra módosító indítvány érkezett, mely szerint a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás azzal a céllal jött létre, hogy az önkormányzati feladat- és hatáskörök közül a szociális ellátás egyes feladatait közösen, társulás útján lássák el, a feladatkörei közé nem tartozik a környezet- és természetvédelem. Az elfogadott határozatban az áll, hogy a mosonmagyaróvári képviselő-testület fontosnak tartja a vízbázis és az itt élők egészségének védelmét, ezért nem támogat a közigazgatási területén semmilyen környezetszennyező beruházást. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában