Könyv

2024.04.14. 15:01

Könyv készült a győri székesegyház történetéről és megújulásáról

A győri székesegyház címmel készült kiadvány a felújított Nagyboldogasszony-székesegyház történetéről és művészeti értékeiről, tudományos ismeretterjesztő írásokkal és művészi igényű fotókkal gazdagítva.

Kisalföld.hu

A 150 oldalas albumot a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ adta ki. A kötete részletgazdag képet ad a székesegyház történeti, művészettörténeti jelentőségéről.

- Ebben az albumban szeretnénk megosztani mindazt a szépséget, amit nekünk a székesegyház jelent. Legyen számunkra egy olyan Isten háza, amelynek apró kis köveit, érdekességeit, részleteit is ismerjük. Meg akartuk örökíteni mindazt, amit a felújítás során felfedeztünk. Hiszek abban, hogy ezt a könyvet mindannyiunknak öröm kézbe venni, ébresztgeti kíváncsiságunkat, és az utánunk következőknek is érték marad–  fogalmazott Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a kiadvány április 10-i bemutatásakor.

Tolnay Imre DLA képzőművész, egyetemi tanár a kötetet bemutatva elmondta, a székesegyház történetéről László Csaba régész és Haris Andrea művészettörténész, a freskókról Jernyei Kiss János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, az oltárokról és a berendezési tárgyakról Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, a restaurálásról Gyarmati András, a székesegyház főrestaurátora és az ELTE Savaria Egyetemi Központ adjunktusa közölnek írásokat. Az egyes fejezetek képanyagát, valamint a fejezetek közötti képes blokkok fotóit Szabó Béla fotográfus készítette.

Végül Nemes Gábor, az Egyházmegyei Gyűjteményi Központ intézményvezetője, a kiadvány szerkesztője köszönetet mondott a könyv létrejöttéért minden közreműködőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában