78 éve

2024.04.14. 17:39

Kitelepítettekre emlékeztek Bánfalván - fotók

A hetvennyolc évvel ezelőtt hazájukból elüldözött, kitelepített németekre emlékeztek vasárnap Bánfalván, ahol kétnyelvű ünnepi Istentiszteletet és koszorúzást is tartottak.

Varga Henrietta

A hetvennyolc évvel ezelőtt történtek rányomták a bélyegét az akkori virágzó gyülekezetre, hiszen a közel 2500 tagot számláló közösségből, a kitelepítést követően csupán pár százan maradtak.

- Szeretnénk megadni a tiszteletet a kitelepítetteknek, valamint azoknak, akik itt maradtak. Célunk, hogy a mostani generációval is megismertessük a német gyökereket, ezért istentiszteleteink is mindig kétnyelvűek, ezzel is ápolva hagyományainkat. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az, ami hetvennyolc évvel ezelőtt megtörténhetett, soha ne ismétlődhessen meg - foglalta össze gondolatait Heinrichs Eszter, a sopronbánfalvi és ágfalvi gyülekezet lelkésze.

Az ünnepi istentiszteletet követően a Kitelepítettek emlékművénél mondott ünnepi beszédet Farkas Ciprián Sopron polgármestere, valamint Jakob Kruse, lépesfalvi evangélikus lelkész.

A városvezető, az 1946-os kitelepítéssel kapcsolatos szomorú történelmi múlt eseményeit idézte fel, melyben külön kiemelte Sopron és a környékbeli falvak lakóinak tragikus sorsát, kifosztását és állampolgárságtól való megfosztását.

1946 -ban Sopronból csaknem hétezer német ajkú honfitársunkat telepítették ki a kollektív bűnösség elve alapján német területre

- mondta. - Az ő hiányukat, azt a veszteséget, amelyet a város az elvesztésükkel átélt, soha nem heverte ki a település. Ma is hiányzik mindaz, amit megtehettek volna és a leszármazottaik itt tehettek volna meg Sopronban - összegezte.

A beszédeket követően koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a kitelepítettek emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában