Vészkorszak

2024.04.22. 09:05

Kihirdették „Az ő sorsuk – a mi történelmünk” győri és Győr környéki zsidó helytörténeti diákpályázat díjazottjait - fotók

A Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány által 2022-ben indított pályázatra 8 győri és Győr-környéki középiskolából 11 háromfős csapat nyújtotta be írásbeli kutatási jelentését és kapcsolódó művészeti alkotását.

Kisalföld.hu

A bemutató nap résztvevői a győri Zsinagógában.

Forrás: Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány

Fotó: Fűzfa Zsolt

A pályázat 2024. április 19-én bemutató nappal zárult a győri Zsinagógában, ahol a csapatok vetítettképes bemutatót tartottak a kutatás eredményeiről. A zsűri, elnöke dr. Karsai László, történész, tagjai dr. Pápai Emese, muzeológus, Bana József, történész és dr. Somló Judit, jogász, a diákok munkáját rendkívül magas színvonalúnak minősítette. A zsűri különösen azokat a pályamunkákat értékelte nagyra, amelyek eddig nem, vagy csak kevéssé köztudott ismeretekkel gazdagították a holokauszt helyi vonatkozásairól napjainkig feltárt részleteket.

Kazinczys csapat végzett az élen

Első helyezést ért el a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata, melynek tagjai, Harai Zsombor, Takács Áron és Boldizsár Anna, Pintér Ildikó történelem tanár támogatásával a Kazinczy jogelődjét, az Apponyi Albert gróf Leánygimnáziumot egykor látogató, zsidó diákok életét mutatták be. Tanulmányt készítettek Dr. Kovács Ignác, egykori zsidó származású kazinczys tanár életéről és munkásságáról is és művészeti alkotásként dokumentumfilmet forgattak róla.

A győztes kazinczys csapat tagjai, Boldizsár Hanna, Takács Áron és Harai Zsombor a bemutató közben. 
Fotó: Fűzfa Zsolt / Forrás: Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány  

Győri és pannonhalmi bencés diákok a dobogón

A zsűri második helyre sorolta a győri  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium versenyzőit, Flinger Lilit, Hordós Annát és Kispál Dorottyát, akiknek Cséfalvay Tamás történelem tanár nyújtott támogatást. Fő témájuk a Bencés Gimnázium zsidó diákjainak sorsa volt a vészkorszak idején. További kutatásuk Apor Vilmos mártír püspök életével foglalkozott. Művészi alkotásként a pályázók festményeket készítettek.

A harmadik helyre befutott Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai, Deák Levente, Drozdik Máté és Sepsi Barnabás Tibor, Németh Tamás történelem tanár szakmai irányítása mellett az 1944-ben meggyilkolt győri zsidó középiskolások sorsával foglalkoztak. Külön bemutatták a zsidóságot érintő, 1935-45 közötti győri sajtó megjelenéseket. Kreatív alkotásuk egy holokauszt emlékmű háromdimenziós terve volt.

A legjobb szakközépiskolai csapat

A kiírásnak megfelelően díjazást érdemelt a legjobb szakközépiskolai csapat is. Ezt a díjat a Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum Bekő Levente, Burkus Bálint és Csíkász Levente összeállítású, Kazóné Kardos Melinda történelem tanár által támogatott csapata nyerte el.

Kutatásuk a zsidó Grab család alapította Graboplast gyár máig is tartó történetét dolgozta fel, továbbá bemutatták a zsidó életeket mentő, a Világ Igaza címet elnyert győri Pattantyús-Ábrahám Imre életét és tevékenységét. Filmet forgattak a győri zsinagóga történetéről.

Nemzetközi konferencia Győrben

A győztes csapat tagjai munkájukat a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó keretében Győrben, 2024. július 5-én sorra kerülő nemzetközi konferencián mutatják be a 13 országból érkező résztvevőknek.

Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság Iskolafenntartó főigazgatója, aki a pályázat lebonyolításában folyamatosan segítséget nyújtott, megnyitójában európai országokat sorolt fel, ahol a szörnyű időkben megvédték a zsidóságot. Így fogalmazott: „... lehetett másképp is cselekedni, a legnagyobb embertelenség közepette is embernek megmaradni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában