Összegzés

2024.04.29. 08:00

Kevesebb tűzeset, több műszaki mentés Mosonmagyaróvár térségében

Harminc százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest a műszaki mentések száma Mosonmagyaróvár térségében. Erről is szó esett a katasztrófavédelmi beszámoló során.

Mészely Réka

Tavaly decemberben egy darnózseli családi háznál keletkezett tűzesetnél dolgoznak a lánglovagok.

Forrás: Kisalföld a rchív

Fotó: Kerekes István

A Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Lébényi Katasztrófavédelmi Őrs tavalyi tevékenységéről számolt be Szabó András tűzoltó alezredes, megbízott kirendeltségvezető a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. 

– Tavaly a Mosonmagyar­óvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Lébényi Katasztrófavédelmi Őrs működési területén összesen 597 tűzoltói beavatkozást igénylő esemény történt. Az előző évhez képest 16 százalékos emelkedés tapasztalható az eseményeink számában – emelte ki Szabó András. 
A beszámolójából az is kiderült: ugyan a tűzesetek száma évről évre csökken, tavaly ebből 102 volt, előtte 121, 2021-ben pedig 130, ezzel szemben a beavatkozást igénylő műszaki mentések száma egyre nő. Tavaly 454 alkalommal végeztek műszaki mentést, előtte 353 esetben, 2021-ben pedig 308 alkalommal. 
A szakember kitért arra, hogy a tűzesetek számának csökkenéséhez hozzájárult a nagy mennyiségű csapadék. Az elmúlt évek statisztikai adatait elemezve megállapította, hogy a fűtési szezon kezdetekor az otthonokban keletkezett tűzesetek száma emelkedik – erről részletesen írtunk korábban. 

A hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén 

sem tavaly, sem előtte tűzesettel összefüggésben haláleset nem történt. Tűzeset során viszont tíz személy szenvedett égési sérülést. 

A műszaki mentések harmincszázalékos emelkedésére is rámutatott. A kiemelkedően magas értékek kialakulásában a közúti balesetek számának növekedése – sok feladatot ad az M1-es, 1-es főút és az M15-ös autópálya – mellett jelentős szerepe volt a viharos időjárásnak. A tavaly tavaszi és nyári zivatarokra, viharokra jellemző volt a lokális jelleg, jól körülhatárolható helyeken okoztak jelentős mértékű károkat. 

Az elmúlt években kiemelt szerepet szántak a lakosságtájékoztatás során a CO-érzékelők fontosságának, ennek köszönhetően egyre szélesebb körben terjedt el a szénmonoxid-érzékelők alkalmazása, melyek számos esetben mentettek életet. Tavaly emiatt halálos kimenetelű baleset nem történt. A riasztások többsége a telepített érzékelők riasztásával kapcsolatos, így a „csendes gyilkos” kis koncentrációjánál már jeleznek az érzékelők, megelőzve a súlyosabb baleseteket vagy a halálos eseteket. 

Németh Sándor önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a katasztrófavédelem munkatársai színvonalasan látták el fel­adataikat, mindent megtesznek a megelőzés érdekében, és köszönetet mondott áldozatos munkájukért. 
Szabó Miklós önkormányzati képviselő is arról beszélt, hogy színvonalas szakmai munkát végeznek. Úgy vélte, hogy az úthálózat fejlődése nem tudta követni a gépjárművek számának emelkedését, innen is ered a műszaki mentések számának növekedése. 
 


Fotó: Kerekes István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában