Ünnepélyes átadás

2024.04.19. 16:46

48 év után újra működik járásbíróság Csornán - Fotók, videó

Cs. Kovács Attila

Negyvennyolc év elmúltával ismét abban az épületben működik a Járásbíróság Csornán, amelyben eredetileg is, 1928-ban megkezdte tevékenységét. Az intézmény már márciusban beköltözött a Soproni úti ingatlanba, amit pénteken ünnepélyesen is átadtak. Köszöntőt Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék elnöke mondott. Felidézte: 2020-ban kezdődött meg a rekonstrukció előkészítése, 2022-ben pedig a gyakorlati munka. 2024. januárjától már ott fogadják az ügyfeleket a munkatársak.

Ünnepélyesen átadták a csornai Járásbíróság épületét, amiben 48 év után bíráskodnak ismét.
Ünnepélyesen átadták a csornai Járásbíróság épületét, amiben 48 év után bíráskodnak ismét.
Fotó: Cs. Kovács Attila

A bíróság összesen 825 négyzetméteren biztosítja a hatékony és időszerű ítélkezés feltételeit. A bíróság elnökén kívül három bíró, egy bírósági titkár és további tizenkét igazságügyi alkalmazott tevékenykedik az intézményben. A helyben intézendő ügyek köre a törvény által a járásbírósági hatáskörbe utalt ügyek teljes körét felöleli. A polgári jogviták mellett közvádas és magánvádas büntetőügyek, végrehajtási és szabálysértési ügyek is megoldásra találnak Csornán.

Csornán 1928-tól 1976-ig működött Járásbíróság

- A bíráskodás is, mint hivatás, folyamatosan átalakul a társadalom változásainak köszönhetően, de a lényege ugyanaz marad: a jog, az igazság lehető legteljesebb mértékben történő érvényre juttatása. Ez a feladata a csornai bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak is. Köszönöm, hogy itt lehetünk mindazoknak, akik a térség, a város fejlődéséért felelősséget éreztek és éreznek, akik kitalálták és megvalósították az új bírósági szervezeti egységet és az elhelyezésére szolgáló épületet - fogalmazott dr. Somogyi Zoltán. 

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: Csornán tekintélyes, történelmi időszakban működött bíróság: 1928-tól 1976-ig. 

- A Járásbíróság épülete helyileg védett, többségünknek tetsző külső jegyekkel rendelkezik, késői historizáló stílusban alkalmazott neobarokk épület. Azt hiszem, ez tiszteletre méltó és kötelez. Összhangban áll a falak mögött zajló értékes és fontos ítélkező tevékenységgel. Ez a tevékenység nyilván az illetékességi területen élő hatvanezer ember érdeke és a Rábaköz fővárosának is presztízsemelkedést jelent-fejtette ki Senyei György

Az átadó vendégeit Németh Csaba, a járásbírság elnöke vezette körbe az épületben, a rendezvényen a Joghézag zenekar muzsikált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában