Álláspont

2024.04.03. 14:42

Húsvéti szokásaink

"Együtt, közösen lett szép a húsvét."

Cs. Kovács Attila

Fotóillusztráció: Pixabay

Szép időnk volt a húsvéti hosszú hétvégén, kedvezett a kinti, szabadtéri programoknak. Szerencsére lehetőséget teremtett a néhány napos szünet arra, hogy a közösségek találkozzanak, rendezvényeket szervezzenek és együtt legyenek. És kedvezett hagyományainknak is, hiszen a ragyogó napsütésben, a kellemesen langyos, tavaszi nyárban az emberek szívesebben mozdultak ki otthonról.

Több százan vettek részt például Csorna hagyományos húsvéti kavalkádján, ami elsősorban a gyerekeknek szól, de az őket kísérő szülők sem unatkoztak. Máshol is megteltek a játszóházak, a bütyköldék és a közös készülődés összehozta a társaságokat. Örömmel láttam a húsvéthétfői beszámolókban, sőt, lakóhelyemen személyesen is tapasztaltam, hogy a legénybandák is útra keltek. Vödrökkel, szódásszifonokkal, esetleg kölnivel keresték fel a lányos házakat és gondoskodtak arról, hogy a lányok el ne hervadjanak. Tetszett, hogy a fiatal srácok, úgy, ahogy egykor mi is, csapatokban járták az utcákat és tetszett a lovas kocsin járó, viseletbe öltözött hagyományőrzők locsolása is. És most attól sem kellett félni, hogy a leányok megfáznak a hideg vizes „zuhany” után.

Azokra is jó szívvel gondoltam ezekben a napokban, akik másokról gondoskodtak az ünnepek alatt. Például a kapuvári ÍzvadÁszokra, akik előbb húsvéti tartósélelmiszer-csomagokkal keresték fel a rászorulókat, majd húsvéti szeretetkonyhájukban látták vendégül mindazokat, akiknél másként nem került volna ízletes falat az ünnepi asztalra. Így együtt, közösen lett szép az idei húsvét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában