Kiállítás faszobrokból

2024.04.01. 12:04

Hársfába vési az egyház szentjeit – A győri Triangulum Galériában látható hatvanegy csodás alkotás – fotók

Nagyböjt hetében, húsvét előtt nyílt hagyományosan fából készült liturgikus szobrokat bemutató kiállítás a győri Triangulum Galériában. A művész Demeter József marosszentannai fafaragó-szobrász, akinek a kiállítótérben 61 alkotása látható. A tárlat május 20-ig látogatható.

Gyurina Zsolt

Demeter József faszobrász alkotásai között. Fotók: Nagy Gábor

  • Ezek a szobrok a bemutató mintadarabok, amelyek vándorkiállításon járják a Kárpát-medencét.

Demeter József Marosvásárhelyen született, kiskora óta farag, nagyapja szerettette meg vele a faforgács illatát a Székelyföld ölelésében. Az alapokat a marosvásárhelyi faipari szaklíceumban, Kapusi Mihály fafaragómestertől kapta meg. Magyarországra költözött 1991-ben, német és olasz mesterektől tanult, majd 1998-ban visszaköltözött Erdélybe, és létrehozta a DemiArt fafaragó céget. Vállalkozása az egész világra szállít fából készült szobrokat és egyéb tárgyakat, vadászati és borpincészeti tematikájú faragásokat. Liturgikus kiállításra több évtizede jár, vándorkiállítása ezúttal Győrben látható.

– Ezeket a szobrokat a katolikus egyházon keresztül templomok vagy magánszemélyek kérték tőlünk – újságolta lapunknak –, amelyek a saját elképzelésem által megalkotott darabok, mint Szent László, Szent István, vagy például a csíksomlyói Mária, vagy a helyi Könnyező Szűzanya, amit képek alapján készítettem el mint másolatot. Mielőtt nekiállok az alkotásnak, alaposan dokumentálódom, utánaolvasok, hiszen minden évszázadban más stílusban alkottak a szobrászok. Megőrizzük attribútumaikat és a művészettörténetből ismert ábrázolási módjukat. Ha a kép fejben már megvan, 50–60 centiméteres változatban elkészítem a mintadarabot két, legfeljebb három hét alatt. Ha ez a megrendelőnek megfelel, a kért nagyobb méretben elkészítjük – magyarázta a szobrászművész.

A szobrokat a katolikus egyházon keresztül templomok vagy magánszemélyek megrendelésére készítették el.

– Ezek a szobrok a bemutató mintadarabok, amelyek vándorkiállításon járják a Kárpát-medencét. Most 61 alkotás látható. A nagyobbak tömbösített fából készültek, a kisebbek egyetlen darabból, méghozzá az erdélyi kegytemplomok hagyományos anyagából, hársfából, amely könnyen munkálható és a szú sem szereti. A Szent László-szobor elkészítésére például Böjte Csaba atya kért fel, a saját elképzelésem után alkottam meg.

A fafaragás nemzeti kincs. A mintadarabok általában festettek.

A mintadarabok általában festettek, hiszen a megrendelő a végső változatot szeretné látni, de a szobrász egyes darabokat szándékosan nem festett be, hogy kiragyogjon a fa szépsége. Egy különteremben az apostolokról készült szobrok láthatók, illetve a 14 stáció. Demeter József azzal fejezte be: küldetésük a fafaragás mint nemzeti kincsünk bemutatása és továbbéltetése, fontos számára az értékek továbbadása. A gyönyörű kiállítás május 20-ig látható a Triangulum Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában