Haláleset

2024.04.05. 12:48

Gyászol Sopron - Elhunyt a köztiszteletben álló főorvos

77 éves korában távozott a Soproni Gyógyközpont nyugalmazott osztályvezetője.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

77 éves korában elhunyt dr. Grubits János főorvos, a Soproni Gyógyközpont nyugalmazott osztályvezetője, a Lions Club Sopron alapító tagja, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

Jószándékú, segítőkész, fantasztikus személyisége pótolhatatlan űrt hagyott közösségünkben! 

- olvasható a Lions Club oldalán. 

 

Elhunyt a főorvos
Dr. Grubits János főorvos Fotó: Soproni Gyógyközpont

A főorvosról egykori kollégái is megemlékeztek.

Így írnak róla a Soproni Gyógyközpont oldalán:

"Életének 77. évében elhunyt Dr. Grubits János, a Soproni Gyógyközpont nyugalmazott osztályvezető főorvosa. Több mint 50 éven keresztül gyógyította nagy szakértelemmel, elhivatottsággal és humánus szemlélettel Sopron és a régió neurológiai és pszichiátriai betegeit.

Dr. Grubits János 1947-ben született Sopronban. 1971-ben diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1975-ben neurológiából, majd 1977-ben pszichiátriából szakvizsgázott.

Diplomájának átvételétől egészen haláláig Sopronban gyakorolta orvosi hivatását. A soproni kórház Neurológiai és Pszichiátriai Osztályán kezdte pályafutását és ott szerezte meg a szakvizsgáit. 1995-ben felkérték az Állami Szanatóriumban a Neurovegetatív osztály vezetésére, melyet Neurorehabilitációs Osztállyá szervezett át és 2001-ig vezetett, 3 évig párhuzamosan a kórház Neurológiai Osztályával. 1998-tól 2011-ig irányította magas színvonalon a Soproni Erzsébet Kórház Neurológia – Stroke Osztályát.

Elévülhetetlen érdemei vannak a régió neurológiai és stroke ellátásának fejlesztésében. Osztályvezetőként szorgalmazta a stroke és az epilepszia centrum létrehozását, valamint a demencia központ kialakítását. Nevéhez kötődik a soproni Fabry kezelési központ létrehozása, ahol megszervezte a ritka, enzimhiány okozta Fabry-Anderson kóros betegek szűrését, gondozását és enzimpótló kezelését. Kórházi munkája mellett évtizedeken át vezette a GySEV rendelőben a neurológiai szakrendelést is.

A legkorszerűbb szakmai irányelvek alapján fejlesztette a neurológiai járóbeteg ellátást. Kezdeményezte az idegsebészeti szakrendelés elindítását, a neuro-elektrofiziológiai laboratórium korszerűsítését.

Folyamatosan nyitott volt a szakmai újdonságokra, amelyek meghonosítását Sopronban is szorgalmazta. Tagja volt a Magyar Neurológiai Társaságnak, a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Tudományos Parkinson Társaságnak és a Magyar Sebész Társaságnak.

Osztályvezető főorvosi feladatai mellett 2006 és 2011 között a soproni kórház orvosigazgató helyettesi teendőit is ellátta. 2011 szeptemberében vonult nyugdíjba, de a betegellátásnak ezután sem fordított hátat, egészen haláláig részt vett Sopron és a régió neurológiai és pszichiátriai betegeinek gondozásában.

Számos közéleti tevékenységet végzett. Hosszú ideig ellátta a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöki tisztségét. Alapító tagja volt a Lions Club Sopronnak és részt vett a Soproni Városszépítő Egyesület munkájában is.

Sopron egészségügyi ellátásában végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként 2009-ben Király Jenő-díjban részesült.

Több mint 50 évig gyógyított a soproni kórházban. Személyében egy szakmailag elhivatott, bölcs, rendkívüli munkabírású, páratlan figyelmességéről, emberségéről és kiváló humoráról ismert kollégát veszítettünk el.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában