Álláspont

2024.04.04. 10:33

Fizetség nélkül

"Mit gondol, mennyi láthatatlan munkát végez havonta?"

Papp Fanni

Fotóillusztráció: Pixabay

Egyre több olyan nemes kezdeményezés lát napvilágot, amellyel társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet. Ilyen például a láthatatlan munka, melynek világnapját április első keddjén tartják. A láthatatlan munka az a típusú tevékenység, amiért nem jár fizetés és gyakran még köszönet sem.

Ezeket a dolgokat, mint a háztartási feladatok, a gyereknevelés vagy az idős hozzátartozók gondozása, legtöbbször természetesnek vesszük, ám a hiányuk azonnal feltűnik. A mértékük pedig nemzetgazdasági szinten is jelentős lenne, ha beleszámítana a hazai gazdasági termelésbe. A KSH egy korábbi számítása szerint gazdasági mérőszámokba történő bevonása 25 százalékkal, azaz több mint 6800 milliárd forinttal növelné a gazdaságot.

Ugyan a társadalom fejlődésével már átalakult a hagyományos férfi- és női szerep, de az otthoni munkamegosztás jelentősen nem változott. Az effajta munka még ma is főként a nőket terheli a fizető állásuk mellett. Az óraszám pedig egyenes arányosságban nő a gyermekek számával, és az anyagiak mellett nem elhanyagolható a fizikai és szellemi túlterheltség sem. Ennek tudatában mit gondol, mennyi láthatatlan munkát végez havonta?

Egy projekt keretében, amely a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására irányul, készült egy kalkulátor (lathatatlanmunka.hu) is, amellyel bárki kiszámolhatja, hogy mégis mennyi lenne az annyi. Tény, hogy már külön élek, de az én „bérem” például jócskán eltörpül az édesanyámé mellett, aki a kalkulátor szerint havonta 520 ezer forintnyi láthatatlan munkát végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában