Álláspont

2024.04.19. 09:05

Égből pottyant valóság, avagy így hullott kétmillió forint az égből – Kollégánk véleménye

Több mint harminc éve ment a tévében a gyerekek körében népszerű Égből pottyant mesék című műsor. Idén szó szerinti pénzeső formájában elérkezett hozzánk az Égből pottyant valóság.

Szabó Gábor

Ezresekért ment a harc.

Odajutottunk 2024-re, hogy egy influenszer által meghirdetett médiahackre több ezren gyűlnek össze egy adott helyen, hogy kis híján egymást tapossák kétezer darab ezresért. Szó se róla, a kétmillió forint egyben nem kevés, viszont ezresek formájában, ilyen létszám mellett kicsi az esély, hogy két-háromnál többet markoljon magának az ember. Annyiért meg tülekedjen, akinek két anyja van…

A jelenség nem magyar sajátosság, a világ minden pontjáról olvasni, látni a híreket, hogy egy slágertermékért képesek az emberek nyitás előtt órákkal – sokszor előző nap – a bolt előtt sorban állni, ülni, feküdni, nem ritkán hálózsákban aludni.

Nem mondom, hogy régen minden jobb volt, szerintem minden fiatal generáció meg tudta döbbenteni az idősebbeket, mikért van oda. Az én gyerekkoromban is volt miért megőrülni, egy Commodore 64-es számítógéppel – egy 128-assal meg pláne – nagy király volt a társai körében egy akkori fiatal, ahogyan egy-egy matchboxszal is lehetett menőzni.

Ami különbség, és talán ijesztőbb, hogy ma már mindent a pillanat törtrésze alatt akarunk megszerezni. Régen legalább megvolt a varázsa annak, hogy napokat, heteket, hónapokat, sokszor éveket kellett várni a hőn áhított dologra.

A ma gyermekei igazából ezt a türelmet tanulják meg a legkevésbé, és ez lecsapódik a mindennapokra is. Elképesztő módon felgyorsult a világ, de ezt igazából közös erővel csak mi tudnánk lelassítani. Kérdés, akarjuk-e, akarja-e bárki.

A mellékelt ábra szerint nem, akár ezer forintért is képesek vagyunk kifordulni önmagunkból...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában