Mezőgazdaság

2024.04.13. 06:09

Agrárfórum - A mezőgazdaság helyzetéről tartottak előadásokat Szanyban - fotók

Agrárfórumot tartottak pénteken Szanyban. Az Agrárkamara és a Magosz agrárfórumán a mezőgazdaság helyzetéről, a gazdák előtt álló kihívásokról tartottak előadásokat.

Cs. Kovács Attila

A mezőgazdaság aktuális helyzetéről, a problémákról, a kihívásokról, a feladatokról tartottak agrárfórumot tegnap Szanyban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz vármegyei szervezeti hívták a gazdákat az agrárfórumra, hogy ismerjék meg, mire számíthatnak, mi várja őket a közeljövőben. 

Az érdeklődőket Németh Gergely, a NAK vármegyei elnöke köszöntötte. Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Magyar Falu Programról adott tájékoztatást. Nagy Attila, az agrárminisztérium főosztályvezetője a vidékfejlesztési- és agrárpályázatokról osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat. 

Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára a gazdasásátadás kérdéskörét járta körül előadásában. Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke az aktuális helyzetet vázolta. Kiemelte a brüsszeli politikával szembeni küzdelmüket, amiben a magyar gazdák számára szeretnének kedvező eredményeket elérni. Kiemelte a ukrán háború okozta válságot, az ukrán, bizonytalan eredetű és az unióban már régóta tiltott szerekkel kezelt mezőgazdasági termékekkel telített piaci helyzetet, mely a magyar és az európai uniós gazdákat gyengíti és hozza lehetetlen helyzetbe. Felhívta a figyelmet a június 9-i, uniós választásokra, melyen Magyarország egy nagy tapasztalattal rendelkező politikust, gazdálkodót küldhet Brüsszelbe, hogy képviselje a magyar termelők érdekeit. Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke ugyanis negyedik helyen van a Fidesz-KDNP választási listáján. Jakab István biztosította a jelenlévőket, hogy az agrárkamara elnöke bátran, nem meghátrálva teljesíti majd küldetését. Széles összefogás áll mögötte, hiszen agrárszakmai szervezetek támogatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában