Életútja felkiáltójel!

2024.04.08. 07:40

A száz éve született Kovács K. Zoltán politikusra emlékeztek Mosonmagyaróváron

1924-ben született Magyaróváron Kovács K. Zoltán magyar mezőgazdász, a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Szabad Európa Rádió szerkesztője, a Barankovics István Alapítvány egyik alapítója.

Mészely Réka

Farkas István Lupus atya mondott imát Kovács K. Zoltán emléktáblájánál. Fotó: Mészely Réka

A százéves évfordulón a kereszténydemokrata politikus előtt tisztelegtek a mosonmagyaróvári egyetemi karnál – ahol diplomáját 1946-ban megszerezte – a Kereszténydemokrata Néppárt, a Barankovics István Alapítvány és a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében. 

Kovács K. Zoltán emléktáblájánál elsőként Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester idézte fel személyes kötődését: apósa osztálytársa, padtársa volt a magyaróvári piaristáknál. Hozzátette: „Zoli bácsi életútja felkiáltójel!” 

Latorcai Csaba, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkára, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Mosonmagyaróvár a kereszténydemokrácia egyik szülőhelye. 

A politikus hangsúlyozta, három olyan kereszténydemokrata hős neve kapcsolódik a városhoz a zavaros tizenkilencedik és huszadik századokban, mint Giesswein Sándor, Közi Horváth József és Kovács K. Zoltán. 

– Három hős három időszakban, de összefogja őket a kereszténydemokrata gondolat – vélekedett Latorcai Csaba, aki külön méltatta Kovács K. Zoltán személyét. 

Mint elmondta, országgyűlési képviselőként nem a megalkuvók táborához tartozott, kiállt a kereszténydemokráciáért, és valóban követendő példát, mintát adott. Magyar identitását az emigrációban sem adta fel, hanem az emigráltak egyik emblematikus figurájává vált. Hazatérve a KDNP szervezésének szentelte életét, a keresztény demokráciáról szóló igét vitte. 

– Európa egésze a háború felé sodródik, a béke szava Európa nyugati felében csak elvétve hallatszik. A békét nekünk, közép-európai kereszténydemokratáknak kell fenntartanunk – tette még hozzá a politikus. 

Farkas István Lupus atya imával emlékezett. A rendezvény keretében Keresztény hivatástudat, illetve Mezőgazdaság tegnap és ma címmel előadások is elhangzottak még. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában