Mementó

2024.04.03. 17:01

A mártírhalált halt erdélyi diákokra emlékeztek Sopronban

A II. világháború idején kegyetlen módon végeztek ki erdélyi egyetemista diákokat Brennbergbányán. Az áldozatokról 1990 óta minden évben március végén megemlékezik a Soproni Erdélyi Kör. Az évtizedes hagyománynak megfelelően a soproni Mátyás király utca 5. szám alatt található emléktáblát koszorúzták meg, ahol egykor az Erdélyi Diákotthon volt.

Kisalföld.hu

A megemlékezésen dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke ismertette a korabeli történet részleteit. A városvezetés képviseletében Tóth Éva önkormányzati képviselő és kulturális tanácsnok helyezett el koszorút.

– Szomorú és megrendítően tragikus történetet őriz a Mátyás király utcai épület falán elhelyezett márványtábla, amely legyen intő jel arra, hogy a háború minden időben csak tragédiát és romlást jelent. Ma, 2024-ben a háború ártatlan áldozatai- ként emlékeztessenek a mártírok arra, hogy a háború soha nem lesz megoldás semmilyen konfliktusra – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában