Egy éve zárva

2024.03.04. 11:26

Tüntettek a határsorompó miatt a somfalvi átkelőnél

Tüntetést tartottak a hétvégén az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti határátkelőn, tiltakozva a határsorompó megépítése miatt.

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld Archív

Egy évvel ezelőtt azzal azért zárta le a somfalvi önkormányzat az uniós pénzből a két település között megépített utat, mert a túl nagy gépjárműforgalom zavarta a településen élőket. Sok környékbeli ingázó használta az átkelőt, hogy megközelítse osztrák munkahelyét. Mint azt a Kisalföld is több alkalommal megírta, a határmenti osztrák település önkormányzata úgy oldotta meg a problémát, hogy gyalogos zónát alakított ki közvetlenül a magyar határ mellett és betonba süllyedő oszlopokat épített a határra, megakadályozva az autók áthaladását. Nemcsak a sorompó létét, hanem az átjáráshoz szükséges kérvények elbírálását is diszkriminatívnak tartják az ágfalviak, ugyanis a magyar igénylők közülük aránytalanul kevesebben kaptak engedélyt, mint az osztrákok közül. A tüntetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a süllyedő oszlopok felszerelése törvénysértő, szembe megy az uniós normákkal és feszültséget kelt a két EU-s ország állampolgárai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában