Ünnep

2024.03.03. 19:36

Püspöki áldás a horvátkimlei templomra és magyarkimlei plébániára - Sok-sok fotó

A templom ékessége a hívő ember – hangsúlyozta az ünnepi szentmise keretében dr. Veres András püspök, aki megáldotta a felújított horvátkimlei templomot és magyarkimlei plébániát.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Hálát adni és köszönetet mondani gyűltek össze a hívek vasárnap a horvátkimlei Szent Mihály templomnál. Az ünnepen dr. Veres András püspök mellett tiszteletét tette Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kapui Jenő esperes és korábban Kimlén szolgáló káplánok is. 

Püspöki áldás

Kapui Jenő esperes köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az egyházi épület megszépüléséhez. 

Amilyen a templomunk, olyan az egyházközségünk 

– vette át a szót dr. Veres András, aki a templomok szerepéről beszélt a keresztény kultúrában. A püspök hangsúlyozta: "A templom ékessége a hívő ember." Kérte, ne csak testünknek, hanem lelkünknek is éljünk, ápoljuk, gondozzuk azt. 

A tempom útjelző

– A templom útjelző - fizikai és lelki értelemben egyaránt. Az a hely, ahol a közösség találkozhat a megváltóval, ahol elmélyedhetünk gondolatainkba, megnyugvást és választ kapunk, megosztjuk a bánatot és az örömet. A templom közösség és kultúra. Nemzetként való megmaradásunk bástyája. És ezekre a védőbástyákra most, amikor Európa identitásválsággal küzd, még nagyobb szükségünk van – emelte ki Nagy István. 

Nemzetként való megmaradásunk bástyája.

Az agrárminiszter szerint örömteli, hogy szerte a Kárpát-medence magyarlakta területein templomok újulnak meg kormányzati támogatásból, ahogy Kimlén is. Mert a templom mindig a jövő üzenetét hordozza. 

– Szent István királyunk óta tudjuk, hogy Magyarországot csak a keresztény kultúrára tudjuk építeni. Arra a kultúrára, azokra a hagyományokra, amelyek ezer éven át megtartották ezt az országot a Kárpát-medencében. Csak ez a kultúra teszi lehetővé, hogy ne csupán mi, hanem gyermekeink, unokáink is szabad, szuverén országban élhessenek itt Európában. Ezt az üzenetet hirdeti a felújított templom és plébánia Kimle közösségének is – vélekedett Nagy István, aki szerint a Kimlén élők sorsát az összefogás határozza meg. Mert a magyarok, horvátok és németek évszázados békés
együttműködése teszi igazán virágzóvá a községet. És az összefogás ereje mutatkozik meg a templom felújításában is.

Példaértékű összefogás

A külső felújítást a kormány által meghirdetett Magyar Falu pályázatán nyert 15 millió forintból tudták elvégezni, a hívek nagylelkű, összesen 9 millió forintos adományából a Szent Mihály főoltárt és a Szent József mellékoltárt restaurálták. A magyarkimlei plébánia felújítása szintén a Magyar Falu pályázat segítségével valósult meg. Az épület az elmúlt két évben 23 millió forintból újult meg, és
nemcsak egyházi rendezvényeknek, de a Német Önkormányzati Kórus próbáinak is helyt ad. 

A közelmúltban négy út menti kereszt is megújult Kimlén. A horvát nemzetiségi önkormányzat 1.2 millió, a német nemzetiségi önkormányzat 1.6 millió forintot állami támogatást nyert. Az összegből a
horvátkimlei településrészen a templom mellett álló kereszt és a Mersich-síremlék, Magyarkimlén a templom melletti kereszt és a Franauer- vagy más néven Visza-kereszt szépült meg. A nemzetiségi önkormányzatoknak köszönhető a hársfánál álló Szentháromság-szobor és a temetők keresztjeinek felújítása is megtörtént, amelyek a Kimlei Értéktár szerves részét képezik.
Mindez újabb bizonyítéka a keresztény kultúra megtartó és építő erejének.

Soltész Miklós államtitkár örömét fejezte ki, hogy a Kárpát-medencében 1286 plébánia, több mint 750 temető újulhatott meg. Ám ez mit sem ér, ha nincs, aki élettel, lélekkel megtöltse. Köszönetet mondott a kimlei összefogásért is. 

Értékmegőrzés tartalommal

Az ünneplők ezt követően a magyarkimlei plébániához vonultak, ahol szintén áldását adta dr. Veres András.

A faluházban pedig Eller Gizella kimlei polgármester szólt a példaértékű összefogásról. 

Az önkormányzatnak fontos feladata az értékmegőrzés,

 és ide tartozik az épített örökségünk felújítása, tartalommal való megtöltése is – húzta alá a faluvezető. Kiemelte: a Magyar Falu Program és a TOP-os pályázatok révén több régi, üresen álló önkormányzati épület szépülhetett meg és kapott új funkciót. Ebben a helyi nemzetiségi önkormányzatok is partnerek, gondozzák a templomok környezetét, a stációkat, felújították az orgonát.

– Örülünk, hogy a második templomunk is megújulhatott. A templomaink a nemzetiségi öntudat helye is – tette hozzá Eller Gizella, külön kiemelve Kapui Jenő szerepét, s megköszönve a helyi vállalkozóknak a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában