12 ezer fát pótolnak

2024.03.25. 05:57

A zöldbuszok első kilenc hónapjának nyomába eredtünk Győrben - szavazás, videó

Tavaly június vége óta 13, tisztán elektromos hajtású autóbusz segíti Győr közlekedését. A 2,1 milliárdos fejlesztéssel a helyi flotta 14,3 százaléka újult meg. A szén-monoxid-kibocsátás körülbelül 1000 tonnával lehet kevesebb évente a 13 e-busszal

Szeghalmi Balázs

A győri zöldbuszok többsége a Révai utcai végállomásról indul útnak. Ezekkel a járművekkel a belvárosi utcák, a sűrűn lakott városrészek, valamint a lakóparkok környezet- és zajterhelése csökken. Fotó: Rákóczy Ádám

Napi 320–350 kilométer tervezhető velük

„A győri e-buszok tavaly június 27-től fokozatosan álltak forgalomba, tavaly év végéig összesen 496.304 kilométer futásteljesítményt értek el. A hat hónapos »fenntartási« időszakban napi 199 kilométeren, az elmúlt három hónapban pedig már naponta átlagosan 210 kilométeren szállították a győri utasokat” – kezdte a Volánbusz Kommunikációs Igazgatósága.

„Az egy töltéssel megtehető távolság számos műszaki és környezeti tényezőtől függ. A győri e-buszok átlagosan 43 százalékos akkutelítettséggel érnek vissza a telephelyre. Napi 320–350 kilométer futásteljesítmény tervezhető a BYD-ekkel, a szóban forgó buszok külön-külön már 60 ezer megtett kilométerhezhez közelítenek” – közölte a Volánbusz.

Önnek bejönnek az e-buszok Győrben?

512 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás fél év alatt

A győri zöldbuszok többnyire a Révai utcai végállomásról indulnak útnak, jellemzően a következő vonalakon: 2, 5–6, 7–17B, 8–8Y, 9–19, 21–21B, 22–22B. „Az említett forgalmi decentrum választásakor szempont volt a forgalmas Révai Miklós utcai végállomás, a belvárosi közterek, a sűrűn lakott városrészek, valamint a lakóparkok környezet- és zajterhelésének csökkentése. Az e-buszok a felsorolt vonalakon közlekedő dízeleket teljesen kiváltották tavaly nyár óta” – tudtuk meg a Volánbusztól.

Az eddigi tapasztalatok alapján a zöldbuszok egy kilométerre vetített üzemanyagköltsége kedvezőbb a dízelbuszokéhoz képest. S ami ennél is sokkal fontosabb adat: tavaly július és december között 512 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a kiváltott járművekhez képest Győrben. Ez naponta 2,78 tonnát jelent. Éves szinten 1000 tonna szén-dioxidot körülbelül 12 ezer lombos fa lenne képes megkötni a városban, ahol a közlekedési problémák, a növekvő kocsiszám, a torlódások a 2000-es évek eleje óta egyre nagyobb méreteket öltenek.

Felvételünkön Zátonyi Gergely. A gyoribuszok.hu portál szerkesztője szerint a csendesebb e-buszokon könnyebben beszélgetnek az utasok és egyre többen használják az utastér USB-töltőpontjait is.

Szakmai határok

„Szakmai korlátot a zöldbuszok esetében a befogadóképességük jelenthet. (54 hely van a fedélzeten – a szerk.) Így a jellemzően csuklóskapacitás-igényű vonalakra (a 11-es és a 14-es járat ilyen) e-buszokat vezényelni csak csúcsidőszakon kívül vagy hétvégén lehet. A zöldbuszok hétvégi magasabb kihasználtsága az elektromos jármű darabszám és az elvégzendő feladatok arányából adódik. Így munkanapokon az összes győri busz 16 százalékát adják e-buszok, ami hétvégén 32–37 százalékra is emelkedhet. Az e-járművek teljes üzemidőben (reggel 4 órától 23.50-ig), két műszakban szállítják az utasokat, akár napi 240–260 kilométeres átlagos menetteljesítménnyel” – tudtuk meg a közszolgáltatótól.

Arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi 13 e-buszból álló győri flotta bővülhet-e a jövőben, a következő választ kaptuk: „Társaságunk nyitott újabb elektromos autóbuszokra, amennyiben a győri önkormányzat – mint a közösségi közlekedés megrendelője – pályázati felhívás esetén támogatási szándékát fejezi ki újabb e-buszok beszerzésére.”

Csendesebb buszokon meglepően tágas fülke

„Az e-buszok győri színre lépésével a régi Ikarus 280-asok szinte eltűntek. Ezekből a klasszikus modellekből összesen két darab rója már csak az utakat Győrben. A BYD-k jellegzetes hangját eleinte talán furcsállták az utasok, de ma már szívesen utaznak a Komáromban gyártott, dízelekhez képest jóval csendesebb buszokon, amelyeknek meglepően tágas fülkéje van. Így a sofőröknek nem kell tartaniuk az erős, zavaró napsugárzástól” – értékelte a győri zöldbuszokat Zátonyi Gergely, a gyoribuszok.hu portál szerkesztője.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában