2,1 milliárdos fejlesztés

2023.06.20. 14:34

Zöld utakon - 13 darab légkondis, elektromos autóbusz érkezett Győrbe - videó

Tizenhárom tisztán elektromos meghajtású autóbusz segíti ezentúl Győr helyi közlekedését, ezt a Volánbusz Zrt. és Győr önkormányzata ünnepélyes keretek között jelentette be kedden a Dunakapu-téren.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

A HUMDA Zöld Busz Program támogatásával végrehajtott, csaknem nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez, hiszen a helyi flotta 14,3 százaléka megújul és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. A projektnek köszönhetően a 91 darabos helyi járműállományból 13 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora 12,9 évről 9,8 évre csökken.

A BYD K9UD típusú, Komáromban gyártott elektromos meghajtású autóbuszok óránként és kilométerenként egy kilowatt energiát fogyasztanak, így egyetlen töltéssel mintegy 300 kilométert tehetnek meg, vagyis lefordítva: reggeltől estig megállás nélkül üzemben lehetnek. A BYD a világ vezető e-busz gyártója, az átadott buszok a kínai cég komáromi üzemében készültek.

A Zöld Busz Program csaknem 75 százalékos  vissza nem térítendő uniós támogatással valósul meg. Idén tavasszal és nyáron további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD zöldítette a helyi flottát., a most Győrbe érkezőkkel együtt már 111-re nőtt a programban átadott járművek száma.

A Dunakapu-téren tartott eseményen dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár arról beszélt, hogy a megyeszékhelyek közül Győré a legnagyobb elektromos autóbuszflotta. A Volánbusz az új buszok üzembe állításával Győrben évente 50 millió forint üzemanyagot spórolhat meg. A széndioxod-kibocsátás 858 tonnával lehet kevesebb, márpedig ennyi szén-dioxidot 12 ezer lombos fa tudna csak megtermelni.

Kara Ákos országgyűlési képviselő felsorolva az elmúlt évek fejlesztéseit kijelentette, hogy a korábbi ígéretnek megfelelően behozták a győri közösségi közlekedés lemaradását. Dézsi Csaba András polgármester beszámolt a három éve általa meghirdetett Zöld Győr-programról, amelynek része a mostani buszbeszerzés. Úgy fogalmazott: polgármestersége alatt a buszok 50 százaléka újult meg, így csökkentve a zajterhelést, a légszennyezést.

Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy az elmúlt években 50 új busz érkezett a győri tömegközlekedés színvonalának emelésére, a terveik szerint még 40 jöhet. A buszok alacsonypadlósak, ami nagy segítség a mozgásukban korlátozottaknak és a babakocsival utazóknak. Légkondicionáltak, USB-csatlakozóval felszereltek, 54 állóhellyel rendelkeznek, töltésük 2-2,5 óránál több időt nem vesz igénybe. Hajtásrendszerük egyszerűbb, karbantartást kevésbé igényelnek, mint hagyományos társaik és kiszámíthatóbbak.

A Volánbusz tavaly Győrben több mint 25 millió utazásról gondoskodott 58 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 91 busszal és 201 sofőrrel látja el, évente 400 ezer helyi járaton biztosítva az utazást. A legtöbb elektromos busszal a kontinensen a hazai társaság rendelkezik. A járművek leginkább a belvárost érintő vonalakon teljesítenek majd szolgálatot, a Révai utcai végállomásról induló vonalak többségén találkozhatunk majd velük. A töltőberendezést a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a győri telephelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában