Megemlékezés

2024.03.31. 11:25

A mártírhalált halt erdélyi diákokra emlékeztek Sopronban - Fotók

A II. világháború idején kegyetlen módon végeztek ki erdélyi egyetemista diákokat Brennbergbányán, akikre 1990 óta minden évben március 30-án koszorúzással emlékezik a Soproni Erdélyi Kör.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A soproni Mátyás király utca 5. szám alatt található emléktábla megkoszorúzásával tisztelegetek az 1945-ben mártírhalált halt egyetemista erdélyi diákok emléke előtt. Egykor a lakóépület az Erdélyi Diákotthonnak adott otthont, melynek lakói voltak Ferenczi János szigorló erdőmérnök, bátyja Ferenczi Sándor, az erdélyi természettudomány egyik közismert reménysége, Neumann János és Csaszlava Jenőné. A történetüket a csodával határos módon a kapott fejlövés ellenére életben maradt Csaszlava Jenő mondta el felépülését követően. A megemlékezésen dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke ismertette a korabeli történet részleteit.

A városvezetés képviseletében Tóth Éva, önkormányzati képviselő és kulturális tanácsnok helyezett el koszorút. 

- Szomorú és megrendítően tragikus történetet őriz Sopronban, a Mátyás király utca 5. szám alatti épület falán elhelyezett márványtábla, amely legyen egy intő jel arra, hogy a háború minden időben csak tragédiát és romlást jelent. Ma, 2024-ben a háború ártatlan áldozataiként emlékeztessenek a mártírok arra, hogy a háború soha nem lesz megoldás semmilyen konfliktusra - hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában