Hungarikum

2024.03.13. 12:15

A höveji csipkével ismerkedtek a mosonmagyaróvári Glück-iskolában - sok-sok fotó

Hogyan is születik a höveji csipke? Erről és a hungarikummá válás folyamatáról tartottak előadást és az elkészítés folyamatába is beavatták a diákokat a mosonmagyaróvári Glück-iskolában.

Mészely Réka

Az előadás során a diákok és tanáraik ismeretet szereztek a hungarikummá válás folyamatáról, illetve megismerkedhettek Győr-Moson-Sopron vármegye hungarikumával, a höveji csipkével. Fotók: Kerekes István

Hungarikum a Glückben címmel mutatták be a GYSZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában a höveji csipkét a diákok számára. Az egybegyűlteket Bakos Bulcsú iskolaigazgató köszöntötte. A 11. d osztály turisztikai technikum tanulói felkészítő tanáraik, Molnár Péter és Boráros-Novits Ildikó segítségével színvonalas előadást tartottak a témában. 

Az előadás során a diákok ismeretet szereztek a hungarikummá válás folyamatáról, illetve megismerkedhettek Győr-Moson-Sopron vármegye hungarikumával, a höveji csipkével.
Az előadás után lehetősége volt a tanulóknak közelebbről is megismerni a csipkekészítés folyamatát. A pókozás és a lukhímzés rejtelmeibe a meghívott előadók, akik a „Höveji Csipke varrók körének” egyesületéből érkeztek.

Czimmerman Ilona az egyesület vezetője, Mészáros Ágnes, Ivánkovics Ágnes höveji hímzők és Farkas Katalin népi iparművész segítették a diákokat. Lehetőséget adtak a tanulóknak az elkészítés folyamatába is becsatlakozni, kézügyességüket kipróbálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában