Polgármesteri vizit

2024.02.29. 16:51

Újabb mérföldkőhöz érkezett az M85 gyorsforgalmi út és a soproni alagútpár építése

Újabb mérföldkőhöz érkezett az M85-ös gyorsforgalmi út építése azzal, hogy a kivitelezők befejezték a soproni, Bécsi-dombi alagútpár szerkezetépítési munkálatait. A beruházás menetéről Farkas Ciprián polgármester a helyszínen tájékozódott.

Bódvai Ildikó

Csütörtökön Kerékgyártó Attila, a kivitelezést végző SDD Konzorcium projektvezetője tájékoztatta Farkas Ciprián polgármestert és a sajtó képviselőit a beruházás részleteiről. Fotó: Máthé Daniella

Az M85-ös gyorsforgalmi út országhatárig tartó szakaszának legfontosabb eleme az épülő alagútpár, melynek szerkezetépítési munkálatai lezárultak - erről a Kisalföld keddi számában számoltunk be. Csütörtökön egy sajtóbejárás során bemutatták a munkálatok előrehaladását, amelyen Farkas Ciprián is részt vett. Sopron polgármestere elmondta, hogy az M85-ös gyorsforgalmi utat korábban sokan és sokszor megígérték a soproniaknak, azonban a jelenlegi kormány volt az, ami meg is építette. A közlekedés azóta biztonságosabb és komfortosabb lett Sopron irányába. 2020 december 16-án csatlakozott be a város a magyarországi gyorsforgalmi úthálózatba, és ahogy haladt az út építése, további két városkapu készült el.

Mint azt korábban szintén megírtuk, az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését, továbbá a mintegy négy kilométer hosszú soproni északnyugati elkerülő út megépítését is tartalmazza, melynek kivitelezője az SDD Konzorcium.

- Az M85 erősíti a helyi gazdaságot és a turizmust is, így új távlatokat nyit a város számára - jelentette ki Farkas Ciprián. A városvezető hozzátette, az épülő alagútpár egy rendkívül fontos eleme az utolsó szakasznak, mely egészen az osztrák határig vezet. Ezen munkálatokkal párhuzamosan épül az északnyugati elkerülő út is, ami jelentős mértékben csökkenti majd a városon áthaladó forgalmat, mert egy elkerülő gyűrű jön létre Sopron körül. Az elkerülőt még idén tavasszal átadják, megadva a Bánfalvi és Ágfalvi úti városrészekben élőknek a lehetőséget, hogy közvetlen útkapcsolaton keresztül tudjanak eljutni a kelénpataki (Klingenbach) határig.

Az alagút teljes szelvényében megkezdődtek a befejező munkálatok és a belső falazatra kerülő bevonat előkészítése. Fotó: Máthé Daniella

Az M85 határig tartó utolsó szakaszának a műszaki átadása június végén várható, az év második felében pedig a hatóságok közreműködésével megkezdődik a próbaüzem. A tervek szerint az autósok év végén vehetik birtokba ezt a szakaszt – tudtuk meg a sajtóbejárást vezető Kerékgyártó Attilától, a kivitelezést végző SDD Konzorcium projektvezetőjétől.

Az alagútpár déli járatban január végén teljes hosszban megtörtént a 17 centiméter vastag hidraulikus kötőanyagú alapréteg, valamint a 4 centiméter vastag elválasztó aszfaltréteg behúzása. Ezután kezdik meg az alagút belső falazatára kerülő bevonat előkészítését, az autóút végleges pályaszerkezetének kialakítását, majd a beépített forgalom- és vezérléstechnikai elemek, valamint az alagút-irányításért felelős rendszer üzempróbáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában