374 kilométer hosszú védvonal

2024.02.24. 07:52

Százmilliós biztonság a töltéskoronákon – Az árvíznél sokkal nagyobb igénybevételt jelent a közlekedés Győr-Moson-Sopronban

Töltésközlekedési engedélyt évente több ezer horgász vásárol Győr-Moson-Sopronban. Többen fordultak szerkesztőségünkhöz arra panaszkodva, hogy sokallják az árát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a töltések karbantartása drága, a díjjal a használók hozzájárulnak a fenntartási költségekhez.

Ollári Gergely

A töltéskoronák karbantartása rendkívül költséges. A vízügy erre csak Győr-Moson-Sopronban 94 millió forintot költ évente az elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalakon. A képen Rácz Zsolt gátőr. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • Hogy kerülhet ugyanannyiba az éves töltésközlekedési engedély, mint az éves vármegyei autópálya-matrica? Ilyen és hasonló kérdések érkeztek lapunkhoz a horgászoktól.
  • Megkerestük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot. A társaság tájékoztatásul közölte: a díj meghatározása igazgatósági hatáskör. Mértékét a töltések kiépítettsége, közlekedésre való alkalmassága, az igénybevétel mértéke és jellege határozza meg.
  • Leszögezték: a töltéskoronák fenntartása rendkívül költségigényes. Az igazgatóság a vármegye területén összesen 374 kilométer hosszon kezel elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalakat.
  • A töltéskoronák állapota szempontjából korántsem az árvíz vagy a belvíz jelenti a legnagyobb igénybevételt, hanem a közlekedés.
DSC_8096
A töltéskoronák alapvetően a vízügyi szakfeladatok ellátását szolgálják, azonban a lakosság is gyakran használja őket, közlekedik rajtuk, ami fokozott igénybevételt jelent.
Fotó: Csapó Balázs 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság válaszában azt is tudatta: a töltések koronái kavicsosak, rövidebb szakaszokon épült csak szilárd burkolat. A töltésrézsűket és az előtereket – 10 méter széles, szabadon tartandó védősáv a töltések két oldalán – gyeptakaró fedi, melynek területe összesen mintegy 1700 hektár.

A díj hozzájárulás a fenntartáshoz

– A töltések karbantartására szűkös költségvetésünkből tavaly is 94 millió forintot költöttünk. Az árvízvédelmi töltésekben, a rézsűkön és az előtereken okozhat káros kimosódásokat az árvízi elöntés. A javítást jellemzően az árvízi helyreállítás terhére végezzük. A töltéskoronák állapota szempontjából korántsem az árvíz vagy a belvíz jelenti a legnagyobb igénybevételt, hanem a közlekedés.

A töltéskoronák alapvetően a vízügyi szakfeladatok ellátását szolgálják, azonban a lakosság is gyakran használja, közlekedik rajta, ami fokozott igénybevételt jelent. A horgászati, vadászati és rekreációs célú használat nem egyformán jelentkezik a vármegyei töltésszakaszokon. Ezért is fontos, hogy az árvízvédelmi töltések koronáján csak engedéllyel lehessen közlekedni. A díjjal a használók hozzájárulnak a fenntartási költségekhez – fogalmazott lapunknak a társaság.

P6290661
Fotók: Kisalföld-archívum
Fotó: Csapó Balázs

Sokrétű, folyamatos munka a töltéseken

Mint közölték: az árvízvédelmi töltések koronájának és a töltés, illetve előtér gyepfelületei- nek megfelelő állapotban kell lenniük, ha jön az ár. Ennek megfelelően a kaviccsal stabilizált koronákat rendszeresen tárcsázni, gréderezni kell, és a kavicsot is folyamatosan pótolni kell.

A gyeptakaró jó állapotának fenntartása érdekében a töltésrézsűket és az előtereket évente minimum kétszer kell kaszálni. Folyamatos feladatot jelent még a töltéstartozékok (szelvénykövek, sorompók, rámpák) rendszeres karbantartása, javítása, pótlása is.

CB2019_5031_1
Fotó: Csapó Balázs

A szövetség az értékesítésben segít

A témában megkerestük a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szövetségét is.

– Az árak kialakítása a vízügyi igazgatóság feladata, a szövetség pusztán kényelmi szolgáltatásként a horgászok részére az engedélyek értékesítésében segít. Ily módon a horgászok az állami jegy megváltásával egyidejűleg tudják intézni a töltésközlekedési engedély megvásárlását is – fogalmazott Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a vármegyei horgászszövetség ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában