Kitüntetés

2024.02.27. 14:07

Sopron szolgálatáért díjjal tüntették ki a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egykori parancsnokát

A soproni önkormányzat Sopron Szolgálatáért díjjal köszönte meg Fülöp István András fáradhatatlan és áldozatos munkáját, aki a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön kinevezett parancsnokaként szolgált a nyugdíjba vonulásáig. Az egykori parancsnok az intézet történelmi múltját példamutató módon ápolta.

Papp Fanni

Fülöp István András a Sopron Szolgálatáért díjjal. Fotó: Szalay Károly

Fülöp István András nyugalmazott bv. ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön nyugalmazott parancsnoka pályafutása során 24 alkalommal részesült elismerésben, ezek közül az egyik legfontosabb a Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetés. Fáradhatatlan és áldozatos munkájáért a soproni városvezetés is elismerésben részesítette, tavaly a Hűségnapon Sopron Szolgálatáért díjjal tüntették ki. Az elismerést olyan személy részére adományozzák, aki a város közigazgatási területén kimagasló tevékenységet folytat.

– Ugyan a munkámból kifolyólag szoros kapcsolatot ápoltam az önkormányzattal, de tényleg nem számítottam arra, hogy a városvezetés elismerésben részesít – mondta el Fülöp István András, aki a hivatásos szolgálatát 1984-ben kezdte a fegyintézetben, mint gazdasági főelőadó, majd 1995-től gazdasági vezető lett. 2015-ben kinevezték a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnokhelyettesévé, 2017-ben a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet megbízott parancsnoka lett. 2020. január 1-jétől ismét a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön megbízott parancsnoka, majd nyugdíjba vonulásáig kinevezett parancsnoka volt.

Fülöp István András a Sopron Szolgálatáért díjjal. Fotó: Szalay Károly

– A pályafutásom során több börtönben is dolgoztam, és a pozíciómból adódóan rálátásom volt több intézet működésére is. Azt gondolom, hogy Sopronkőhida kiemelkedő szakmai színvonalon működő intézet. Nagyon szerettem ott dolgozni – avatott be a kitüntetett.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönhöz kapcsolódó történelmi emlékezet ápolását és népszerűsítését példamutató módon végezte az egykori parancsnok. Fülöp István András pályafutása alatt az intézet számos emlékkiállítással is gyarapodott. – Sopronkőhida múltja és története rendkívül érdekes. A történelem fordulópontjaihoz kötődve mindig történtek különleges események, főleg az 1944–45-ös időszakban, amikor számos híres ember megfordult az intézmény falai között – részletezte Fülöp István András, akinek kezdeményezésére kialakították Mindszenty József bíboros emlékszobáját az intézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában