A szobrászművész hagyatéka

2024.02.11. 07:05

Pátzay Pálra emlékeznek a kapuvári múzeumban

Pátzay Pál Kossuth-díjas szobrászművész Kapuváron született, a város őrzi emlékét. A helyi múzeumban a Hónap műtárgya programsorozatban februárban a mester karosszékét és íróasztalát állították ki.

Cs. Kovács Attila

Februárban Pátzay Pál asztala és széke lett a hónap műtárgya, mutatta meg Varga Izabella. Fotó: Cs. K. A.

Pátzay Pál íróasztala és karosszéke lett a hónap műtárgya a kapuvári múzeumban. Az intézmény minden hónapban kiválaszt egy olyan értéket a gyűjteményéből, melyet eddig a nagyközönség nem láthatott. Február bútorai a kapuvári születésű, Kossuth-díjas szobrászművész hagyatékából kerültek a településre, melyeket özvegye ajánlott fel a múzeumnak.

– Kapuvár első írásos említésének nyolcszázadik évfordulóján rendeztek először Pátzay-kiállítást a városban 1962-ben. A mester akkor tíz alkotását adományozta a múzeumnak. 1976-ban a Rába soron nyílt meg egy állandó tárlata, ami az 1990-es évekig működött. Erről fényképekkel emlékezünk meg februárban. Pátzay Pál 1979-ben elhunyt és felesége a múzeumnak ajánlotta fel például kitüntetéseit és több személyes iratát, illetve 1980-ban karosszéke és íróasztala is idekerült – mondta Varga Izabella tárlatvezető.

Pátzay Pál alkotás közben.

Az asztal lefelé keskenyedő lábú, felső, furnérozott része felhúzható redőnyös, ami az írószerek tárolására alkalmas fiókokat rejt. A XIX. század hatvanas-hetvenes éveiben készülhetett. Nem sokkal későbbi a finom művű, kárpitozott, enyhén hátrafelé hajló támlájú szék. Az asztalt egy márványtal- pazatú, Pátzayt ábrázoló bronzszobor díszíti, amit a művész növendéke, Lisztes István készített. Címe: Pali bácsi.

Pátzay Pálnak Kapuváron, a városközpontban látható híres szobra, a Kenyérszegő. Az egykor az állandó kiállításon látható munkái raktárak- ba kerültek, illetve a kerékpároscentrumban helyezték el őket.

Februárban Pátzay Pál asztala és széke lett a hónap műtárgya, mutatta meg Varga Izabella. Fotó: Cs. K. A.

A művész 1896-ban született Kapuváron, munkásságáért kétszer kapott Kossuth-díjat. Első kiállítását 1917-ben rendezték meg. Az 1920-as években többször járt külföldi tanulmányúton. A második világháború alatt üldözötteket bújtatott műtermében, amiért 1998-ban megkapta „A világ igaza” kitüntetést. 1945 és 1975 között a Képzőművészeti Főiskola tanára volt. 1979-ben Budapesten hunyt el, Kapuváron temették el. Köztéri szobrai szerte az országban láthatók. Ő készítette például Székesfehérváron a Tízes huszárok emlékművét, vagy Balassi Bálint szobrát Budapesten, a Kodály köröndön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában