Filmklub, kiállítás, örömtánc és jóga

2024.02.12. 08:44

Mozgalmas a kulturális élet és fejlődik Fertőhomok

Fertőhomokon az elmúlt években több fejlesztést, kitűzött célt is sikerült megvalósítani, melyekről Radovits Tibor, a település polgármestere számolt be a Kisalföldnek.

Varga Henrietta

Kívül-belül megújult a település szívében található faluház – mondta Radovits Tibor polgármester.

Fotó: Máthé Daniella

- Jó ütemben haladunk a településfejlesztéssel. 2022-ben készült el a Vasút utca zárt csapadékvíz-elvezetésének első szakasza, és ugyanekkor kezdődött az önkormányzati hivatalt, a könyvtárt, az orvosi rendelőt, a védőnői tanácsadót, valamint a kultúrházat is magában foglaló Faluház felújítása. Az épület új cserépfedést és esőcsatornát kapott. A nyílászárók cseréje, a homlokzati hőszigetélés és a színezés már tavaly elkészült, így mára egy kívül-belül megszépült, modern és korszerű közösségi épület fogadja a helyieket – osztotta meg lapunkkal a településvezető. - Az elmúlt év másik nagy munkája a temető ravatalozójának átépítése volt, amelyre több évet vártunk. Azért különleges ez a beruházás, mert az épületet a fiatal fertőhomoki építész, Várhelyi Gergely tervezte. Átadására ez év tavaszán kerül sor -tette hozzá. 

A megújulás lendülete 2024-re is átnyúlik, több előkészített projektje is van az önkormányzatnak.

Fiatal építész helyi terve

– Az elmúlt év másik nagy munkája a temető ravatalozójának átépítése volt, amelyre több évet vártunk. Azért különleges ez a beruházás, mert az épületet a fiatal fertőhomoki építész, Várhelyi Gergely tervezte, átadása tavasszal várható – tette hozzá. 

Útfelújítások

- A belterületi utak fejlesztésére kiírt pályázatnak köszönhetően hamarosan elkezdődhet a Szőlőskert utca aszfaltburkolatú útjának építése a Mező és Pacsirta utcák közötti szakaszon. Az eddigi földút helyett reményeim szerint májusban már aszfaltozott úton közlekedhetnek az itt lakók. Egy másik, a faluközpont fejlesztésére elnyert pályázat keretében két helyszínen is parkolók létesülnek. A templom körül a Rózsa utcában összesen tizenhét, az óvoda mellett a Vasút utcában hat parkoló épül. Ennek a pályázati projektnek része egy szabadtéri tornapálya (kondipark) is, amely a Faluház mögötti területen, a sportpálya mellett valósul meg, lehetőséget adva lakosainknak a szabadidő hasznos eltöltésére. Egy harmadik pályázat keretében tervezzük a Békakonty tanösvény fejlesztését. Sürgető feladatunk az Akác utcai kerékpárút vízelvezető folyókáinak cseréje, amelyet a legrosszabb állapotú szakaszokon az idei évben szeretnénk megkezdeni - sorolta.
Évről évre nő a falu lakossága, jelenleg kilencszázötvenen élnek a településen. 

Közösségi programok

A közösségi élet építését összetartó kis csapat segíti, aminek köszönhetően a kulturális élet is mozgalmas.

- A közelmúltban indítottuk el a filmklubot, ami a visszajelzések alapján rendkívül sikeres, egyre többen érdeklődnek iránta. A fiatalok mellett az idősebbek számára is van kikapcsolódási lehetőség a heti jógának és a senior örömtáncnak köszönhetően. Februártól a Faluházban társastánc tanfolyam indul, amelyhez bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá. Tavasztól a tájházban várjuk színes programokkal az érdeklődőket. Július 26 és 28 között rendezzük meg a Pajtafesztivál, ahol koncertekkel, táncházzal várjuk az érdeklődőket. A fesztivál mellett a június 29-i falunapi és a szeptember 21-i Diófesztivál is tartalmas kikapcsolódást ígér a falu és a környező települések lakosságának – zárta a beszélgetést.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában