Ausztria

2024.02.19. 07:01

Magyarok Ausztriában: új rekord - Már több mint 100 ezer magyar él az osztrákoknál

Február elején tette közzé friss népességadatait a Statistik Austria. A 2024. január 1-jére vonatkozó, előzetes statisztikából már látható: mostanra átlépte a 100.000 fős lélektani határt az Ausztriában élő magyar állampolgárok létszáma.

Kisalföld.hu

Az osztrák statisztikai hivatal előzetes adatai szerint január elsején 107.347 magyar állampolgár élt Ausztriában. Létszámuk egy év alatt közel 8 százalékkal emelkedett - adta közzé a volksgruppen.ORF.at.

A tartományok közül a legtöbb bevándorló magyar a fővárosban él. Bécsben számuk 29 ezerre tehető. Burgenlandban több mint nyolcezer magyar állampolgárról tud a Statistik Austria. Érdekesség, hogy utóbbi az egyetlen olyan osztrák tartomány, amelyben több Magyarországon született személy él, mint ahány magyar állampolgár.

Töretlenül emelkedik a honosítások száma is.

Tavaly 358 olyan személy kapott osztrák állampolgárságot, aki korábban magyar állampolgár volt.

A honosítások éves száma 2012 óta megötszöröződött, olvasható ki a Statistik Austria adataiból.

Mivel Ausztria fő szabályként nem fogadja el a kettős honosságot, az újdonsült osztrákoknak le kell mondaniuk magyar állampolgárságukról.

A népességadatok a jogilag elismert ausztriai magyar népcsoportról nem közölnek érdemi információt. Ausztriában utoljára a 2001-es népszámlálás mérte fel a népcsoportok létszámát. Burgenlandban akkor 4.704-en, Bécsben pedig 10.686-an nyilatkozták, hogy a mindennapi érintkezésben magyar nyelvet használnak. Országosan 25.884-en beszéltek magyarul a mindennapokban a népszámlálás idején.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában