Évről évre drágul

2024.02.18. 09:22

Költünk a gyorsaságra – Autópálya-matricák – Győr-Moson-Sopron a harmadik legjobban fizető térség - hírgrafika

Január végén lejártak az éves autópálya-matricák. A Kisalföld a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (NÚSZ) elkérte a tavalyi matricaadatokat. A Győr-Moson-Sopron vármegyei vignetta a harmadik, míg a Komárom-Esztergom vármegyei pályamatrica a kilencedik legnépszerűbb volt a 2023-as eladási adatok szerint.

Gyurina Zsolt

Az écsi Kerekes Bálint nemrégiben fizetett 60 ezer forintot több autójára vármegyei matricáért. Fotó: Csapó Balázs

  • – Kilenc vármegyei matricát vásároltam hat járművemre, hatvanezer forintot fizettem érte – közölte lapunkkal Kerekes Bálint, az écsi Kerekes Gumiszerviz tulajdonosa.
  • – A teherautómmal gyakran járok Budapestre, így mind a négy vármegyére megveszem az éves matricát, amelyen az M1-es autópálya keresztülmegy. Emellett terepjáróra, személygépjárműre egyaránt vettem. Minden évben decemberben, januárban költök rájuk, évről évre drágábbak.
  • Az emberek a matricát általában az utolsó pillanatban vásárolják meg, indulás előtt, és többnyire benzinkúton.
 

– Évente egyszer veszünk tíznapos matricát, amikor rokonlátogatásra megyünk Ózdra – közölte érdeklődésünkre a bakonypéterdi Géreczné Rusznyák Marianna. A település polgármestere, Krausz Tünde pedig azt osztotta meg velünk, hogy minden évben beszerzi a vármegyei matricát, illetve tíznaposat vesz, amikor a falu testvértelepüléseit látogatja meg az országban vagy nyaralás alkalmával. Több benzinkutassal beszéltünk, mondandójuk lényege úgy foglalható össze, hogy az emberek a matricát általában az utolsó pillanatban vásárolják meg, indulás előtt, és többnyire a benzinkúton, mert az online vásárlást 400 forintos kényelmi díj terheli. Inkább a vármegyeit választják, hiszen jobban megéri, mint az éves országos.

A külföldiek Győr- Moson-Sopront vették

A Kisalföld a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től elkérte a tavalyi matricaadatokat. Ezek szerint Győr-Moson-Sopron a legjobban fizető térségek közé tartozott 2023-ban is: a vármegyei éves e-matricából (weben, mobilappon, SMS-ben és fizikai eladás során összesen az ország egész területéről) 206.241-et vásároltak, közel 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg Komárom-Esztergomra 65.449 darab fogyott, ami 17 százalékos emelkedés. A vármegyék közötti rangsorban előbbi a harmadik, utóbbi a kilencedik. Érdekesség, hogy öt éve Győr-Moson-­Sopronra vonatkozóan ez a szám még csak 148 ezer volt. Komárom-Esztergomnál pedig 62 ezer. Míg a hazai közlekedők körében a Pest vármegyei matrica volt a legnépszerűbb, addig a külföldi úthasználók a Győr-Moson-Sopron vármegyére érvényes e-matricából vettek a legtöbbet.

Tíznapos a sláger

Rákérdeztünk a helyi értékesítésre is. Eszerint Győr-Moson-Sopron területén a fizikai értékesítőhelyeken a közlekedők 2023-ban összesen 1.245.783 darab e-matricát vásároltak, amelyek közül 23.949 volt éves országos, 212.619 havi, 887.480 heti (10 napos) és 121.735 éves vármegyei jogosultság. Komárom-Esztergomban a fizikai értékesítőhelyeken összesen 241.045 darab e-matricát vásároltak, amelyek közül 12.487 volt éves országos, 28.792 havi, 159.712 heti (10 napos) és 40.054 éves vármegyei jogosultság.

Nyári és decemberi utazások

A NÚSZ kérdésünkre közölte, hogy átalakulóban vannak a vásárlási szokások: míg 2023-ra nagyjából ugyanannyi (1,4 százalékkal kevesebb) e-matricát vásároltak az úthasználók, mint 2022-ben, addig az éves országos jogosultságból mintegy 11 százalékkal, a vármegyeiből 9 százalékkal, a heti (10 napos) matricából 1,3 százalékkal több fogyott, a havi jogosultságból pedig mintegy 22 százalékkal kevesebb kelt el, mint egy évvel korábban.

Tájékoztatásul közölték, hogy a havi és a heti (10 napos) e-matricák esetében a július és az augusztus a legerősebb hónap, ezekből a típusú jogosultságokból ekkor vásárol a legtöbbet az utazóközönség. Heti matricából ezen túl még decemberben vásároltak sokat. A NÚSZ Zrt. adatai szerint az e-matrica-vásárlásokból mintegy 127,9 milliárd forint, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználata után befizetett e-útdíjból pedig 404 milliárd forint folyt be a hazai költségvetésbe a 2023. évben. Autóra az országos tíznapos matrica idén 6400, a havi 10.360, az éves 57.260, a vármegyei éves 6600 forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában