236. évforduló

2024.02.05. 13:13

Kisfaludy Károlyra emlékeztek a Bécsi kapu téren Győrben - fotók

Kisfaludy Károlyra emlékeztek hétfőn a Bécsi kapu téren, születésének 236. évfordulója alkalmából. A Győri Nemzeti Színház részéről Bakos-Kiss Gábor direktor mondott beszédet, a Győr városát az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza alpolgármester asszony képviselte. A Kisfaludy Alapítvány részéről Gasztonyi László elnök emlékezett vissza a költő és drámaíró meghatározó munkásságára.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

Hajdu Tibor, a Győri Nemzeti Színház Junior Prima-díjas színművésze, a 2023/24-es év Kisfaludy- ösztöndíjasa szavalt a költőtől a megemlékezésen.

- Kisfaludy Károly Téten született, de ezer szállal kötődött Győrhöz. A reformkori irodalmi élet fő szervezője volt, ezért is állíttattak neki szobrot városunkban - fogalmazott dr. Pergel Elza. Az alpolgármester asszony felidézte a költő, drámíró és festő munkásságát, tevékenységet, mellyel számos értéket hagyott örökül.

- Az 1788-ban született tehetség életéről ódákat lehetne zengeni – mondta Gasztonyi László.  - A lapszerkesztő, a tudományos élet szervezője sokak ideálja. A Kisfaludy Társaság megalapításával kortársai hosszú időre megőrizték nevét és kultuszát. Kisfaludy Károly szellemiségben alapítottuk meg az alapítványt immár 24 éve,  amellyel pályakezdő színészeket támogatunk és továbbra is ápoljuk anyanyelvünket - fejtette ki.

- Örök értékek képviselője volt, eszméi máig hallhatatlanok. Utat mutatott a kor emberének. Erejét nem kímélve dolgozott, hogy elképzeléseit megvalósíthassa – emlékezett meg Kisfaludy Károlyról Bakos-Kiss Gábor. A színházigazgató szerint ugyan rövid életműről beszélhetünk, mégis igen gazdag és sokszínű.

A beszédeket követően a megjelent emlékezők koszorúkat helyeztek el a Bécsikapu téren emelt szobor tövében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában