Sajtóértesülések szerint

2024.02.04. 13:48

Kihelyezett kormányülés kezdődik Sopronban

Már vasárnaptól várják a miniszterek érkezését a soproni kihelyezett kormányülésre. A kabinet, mint eddig is több alkalommal, Sopronbánfalván, az egykori pálos, majd karmelita kolostorban kialakított szállodában tartja az ülését.

Bódvai Ildikó

Kormányülés Sopronbánfalván 2023 júliusában.

Fotó: MTI

Már vasárnaptól várják a miniszterek érkezését a soproni kihelyezett kormányülésre. A kabinet, mint eddig is több alkalommal, Sopronbánfalván, az egykori pálos, majd karmelita kolostorban kialakított szállodában tartja az ülését.

Tavaly februárban és júliusban is a Sopronbánfalvi Kolostorban vitatták meg az éppen aktuális témákat. A helyszín biztosítása és az előkészületek már vasárnap délelőtt megkezdődtek kutyás rendőrökkel és civil ruhás biztonságiakkal. A zártkörű esemény minden alkalommal szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlik, annak tartalmáról a sajtót a miniszterelnökség tájékoztatja.

A kormányülésen szóba jöhető témák

Az Index információi szerint a rendkívüli kormányülés vasárnap veszi kezdetét, és keddig tart. Hozzátették, a pontos kezdés még kérdéses.

A portál szerint az utóbbi időszak eseményeinek függvényében az alábbi témák kerülhetnek terítékre:

  • Csütörtökön éjszakába nyúló találkozó helyett végül egy nagyon rövid rendkívüli EU-csúcson sikerült megállapodniuk a tagállamok állam- és kormányfőinek az Európai Unió többéves pénzügyi keretének (MFF) felülvizsgálatában, beleértve az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást is. Orbán Viktor miniszterelnök a szavazás után elmondta: azért nem sikerült tavaly megállapodni, mert két magyar problémára sem kaptak megoldást Brüsszeltől. 
  • A magyar miniszterelnök saját elmondása szerint attól tartott, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek előbb-utóbb Ukrajnában kötöttek volna ki. Szerinte ezekre az aggályokra most egy megfelelő ajánlatot kapott, amit végül elfogadott. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy „kitárgyaltak egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását”, míg előbbi – egyébként nem valós – probléma kapcsán elmondta, garanciát kapott, hogy „Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába”.
  • A jegybank 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Az alapkamat mértéke komoly hatással van a gazdasági növekedésre és a költségvetésre is.
  • Ám hasonlóan fontos téma, hogy közeledik az önkormányzati és uniós választás is.

Az Index megkeresésére a kihelyezett kabinetülés összehívását egymástól három független kormányzati forrás is megerősítette. A Kormányzati Tájékoztatási Központ nem erősítette meg a portál információit, és nem adott róla tájékoztatást. 

Nincs semmilyen bejelentenivalónk ezzel kapcsolatban. Ha lesz a miniszterelnöknek valamilyen sajtónyilvános belföldi vagy külföldi programja, arról kellő időben tájékoztatást fogunk adni

- válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ATV arra vonatkozó kérdéseire, hogy igaz-e, hogy három napos kormányülést hívott össze a kormányfő és milyen kérdések lesznek a kormányülés napirendjén.

Biztosítják a helyszínt

Vasárnap kora délután felkerestük a helyszínt, ahol ekkor láthatóan biztonsági intézkedéseket végeztek. Ellenőrizték a kamerákat, és kutyákkal is átvizsgálták a környéket. Kérdésünkre elmondták, hogy a miniszterek közül még nem érkezett meg senki.

A Sopronbánfalvi Kolostorról

A sopronbánfalvi kolostor napjainkban exkluzív, de "puritán" szállodaként működik, a szobákat az egykori cellákból alakították ki, természetesen modernizálva azokat. A hely alkalmas az elvonulásra, a "csend szállodájaként" aposztrofálják magukat. A szobákban nincs tévé, telefon, Internet azonban van. Sokan nem tudják, hogy amikor nincs kiemelt rendezvény, az épület látogatható, és mindenki számára nyilvánosan, kiállítóhelyként, étteremként és szállodaként is működik. Az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont üzemeltetésében működő Sopronbánfalvi Kolostor kiemelt célja, hogy minél többen megismerjék az ország és a város történelmének számos lenyomatát őrző, példaértékűen felújított épületegyüttest, amely 2011-ben, a második Orbán-kormány alatt nyitotta meg kapuit  szállodaként.

A kolostor eseményeiről a Kisalföld nemrégiben két írásában is beszámolt:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában