2024.02.11. 16:20
Inni egyszerűbb és olcsóbb otthon - Eltűnőben a kiskocsmák Győr-Moson-Sopronban is
Sorra zárnak be a kistelepüléseken a presszók és a klasszikus italozóhelyek. Mik a tendenciák? Otthon inni vagy a kocsmában? Az okokat firtattuk riportunkban.
A romándi Napsugár büfé a környék híres helye, üde színfoltja, a környező falvakból is felkeresik, de a bakonyi kirándulók, kerékpározók kedvelt megállóhelye is, sokszor betérnek fogyasztani, inni valamit. Nagy Zoltán tulajdonos éppen reggelizik, amikor ráköszönünk, szalámi, paprika, zsemle hever előtte. Ráér, egyetlen vendég issza vörösborát az asztalnál.
![inni](https://cdn.kisalfold.hu/2024/02/aMnNU_Kbg80HuQfrnLX-f-7voynn1iVDwHfUMCxxRjI/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYWM1OGUzMDdhMjQ5MzY4NzVlNzgyMDJmNTcxZTcw.jpg)
Inni kell? Nem csak erről szól
– Már nem igaz, hogy a kocsma a falu központja, és nem mehet tönkre, mert aranybánya az üzemeltetőknek.
Szerintem az a cél, hogy megszűnjenek az italozók, mert nincs szükség a közösségekre – fejtette ki álláspontját Nagy Zoltán. – Nekem sem lenne nyereségem belőle, ha nem az élelmiszerbolttal működtetném együtt. A multik áremelését nehéz a vendégekre továbbhárítani, aztán ki kell termelnem az áram, a munkaerő költségét is. Nálam egy korsó sör 550 forint, ha a vendéglátásban szokott haszonkulccsal adnám, 800–900 forintot kellene kérnem, ezt itt nem tehetem meg.
– Azért sokan járnak hozzánk: jó a társaság, verekedés ötévente egyszer van, ezért aztán nem húznám még le a rolót. A nők ugye ritkábban jelennek meg, de nem is biztos, hogy ez baj. Időnként dartsversenyeket rendezünk, de volt, hogy összedobtuk a pénzt és a varsányi vendéglőssel süttettünk harminc csülköt, aztán közösen megeszegettük. A betérők hetven százaléka sört iszik, hidegben meg töményet, jórészt Unicumot. Kellemes hangulatban beszélgetünk, focit néznek a tévében, politizálnak, de egyben szellemi műhely is a hely: azt is itt találtuk ki, hogy a romándi templom tornyába készíttessünk órát.
Liba, Talléros, Zsuzsi presszó a feledésben
A romándi Napsugár mindennap fél nyolc körül nyit, este 9-kor zár. Nagy Zoltán tulajdonos elmondta még, hogy a dohányzás megtiltását az üzletmenet meg sem érezte, a költséges és bonyolult elektronikus adminisztráció viszont nagyon nagy teher. Vendége, Osváth János heti háromszor ül be napközben egy borra, mert jókat lehet beszélgetni, válaszolta kérdésünkre. Aztán a tulajjal együtt sorolták, hogy itt sincs már, ott sincs már meg a kocsma, majd legendás helyekről emlékeztek: a Zöldről, a Libáról, a Tallérosról, a Zsuzsi presszóról, a Restiről... minden faluban több is volt.
Az utca előtt szólítjuk meg az egyik törzsvendéget. – Ha van pénzem, iszom egy-két fröccsöt. Sört nem, mert az drága. Ha nincs pénzem, a boltban veszek egy kétliteres bort, aztán otthon felhígítom szódával. A társaság miatt persze jobb a Napsugárban inni – avatott be Szita Lajos.
![](https://cdn.kisalfold.hu/2024/02/3QzbOShXpvs2WI4Axlydpq2_kz95VOAW5oOal1Fu5rM/fit/1200/1032/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEwYzhlNzMyOWUyYjQ0YTBiODM4NjNlZTJlNzc0YmY0.jpg)
Megisszák az utcán
Körbejártuk a környékbeli falvakat. Bakonygyiróton is bezárt a kocsma, árulta el következő interjúalanyunk, Léhner Dezső polgármester. Korábban öt-hat üzem működött a környéken, téglagyár, bauxitkutató, erdészet... Amikor megszűntek, lecsökkent a forgalom. Mióta a fiataloknak van autójuk, azóta Vinyére járnak vagy Győrbe, az idősebbek meg a pincesort látogatják, jegyezte meg. Aki inni akar, a boltban veszi meg a kisüveges töményet, aztán az utcán gyorsan felhörpinti. Nem szabályos, de szemet hunynak felette. Nincs már olyan, hogy nyugodt beszélgetés. Kár érte, fejezte be Bakonygyirót első embere.
Következő utunk Győrasszonyfára vezetett. – A Király étterem szombat-vasárnap nyitva tart, a kocsma megszűnt, mert magas volt a rezsiköltség. Három-négy fröccsért nem érte meg fenntartani. Az emberek megveszik a boltban a sört, aztán otthon elkortyolgatják, nincs már üldögélés. Régen egy héten egyszer beültünk a vendéglőbe, így mindent megtudtunk a faluról – tekintett vissza Valiczkó Mihály polgármester.
Gyors találkozási pont
– Nagyon más lett a világ. Az emberek már nem nyolc órát, hanem tizet, tizenkettőt dolgoznak, mindig rohannak, és este nyolckor már mindenki otthon van – magyarázta Bácsik Ildikó, aki 34 éve üzemelteti Károlyháza legendás helyét, a Domino presszót. – Nincs az, hogy fél napot a presszóban töltenek, kivéve az alkoholistákat, akik egy fröccsöt rendelve töltenek el órákat. Viszont kulturáltabb lett a légkör, nincsenek veszekedések. Korábban hétvégente családok jöttek egy üdítőre, ma már ők is inkább bemennek Óvárra, Győrbe. Mégis nagy szükség van ránk: aki mesterembert akar, alkalmi munkást vagy valamit elintézni a településen, először hozzánk tér be.
Fertőboz polgármestere, Kutrucz Gyula ugyanazt hangsúlyozta érdeklődésünkre: régen a település három kocsmát is eltartott, mára klasszikus, „gumicsizmás” egy sincs, mert mindenki inkább otthon issza meg az italát. Fertőbozon az új világ jeleként kávézó, vinotéka van, presszó egy sincs.
Feleződés
A KSH adatai alapján míg 2010-ben 21.500, addig tavaly 45 százalékkal kevesebb, 12.200 italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon.