Egykori postahivatal

2024.02.15. 19:54

Felújítják a Görögházat Bágyogszováton

Az önkormányzat felújíttatja a község egykori postahivatalának helyet adó ingatlant, a Görögházat. Az épület helyi elnevezése első tulajdonosának nemzetiségére utal.

Cs. Kovács Attila

Magyar falus támogatással, illetve önerőből teszik rendbe az önkormányzati épületet.

Bágyogszováton a szováti településrész meghatározó épülete az úgynevezett Görögház. A közelmúltig postahivatal működött benne, a fiatalabb helyiek csupán ezzel a funkcióval ismerték az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant. A legidősebbek emlékezhetnek már csak arra, hogy egykor egy görög származású üzletember töltötte benne rendszeresen nyári szabadságát. Az épület állaga az elmúlt évtizedekben leromlott, de most sikerül felújítani.

Nagyné Molnár Ildikó, Bágyogszovát polgármestere a falu közösségi oldalán tudatta a beruházás részleteit. Eszerint az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében nyert pályázati támogatást a rekonstrukcióhoz. Ennek köszönhetően a régi postaépület emeletén egy korszerű, kétszobás szolgálati lakást alakítanak ki, illetve az ehhez kapcsolódó homlokzat hőszigetelése, felújítása valósulhat meg. 

„Az épület tetőfedése, valamint az alsó szint, a volt postai rész homlokzata önkormányzati önerőből újul meg. Alul, a hivatal helyén két üzlethelyiség kialakítására lesz lehetőség” – tájékoztatott Nagyné Molnár Ildikó. 

És hogy miként került egy görög vállalkozó a Rábaközbe? Dousmanis Miklós felesége, Kovácsics Borbála rábaszováti származású volt. Eredetileg az ő édesanyjának építették. Mögötte gazdasági épületek is álltak, amiket még a téeszidőkben bontottak le. Dousmanisék ügyeit egyébként a községben Szabó István akkori, köztiszteletben álló igazgató-tanító intézte. Az építkezést is ő felügyelte az 1920-as évek elején. 

A hajózási vállalkozást működtető görög férfi földeket is vásárolt a szováti határban, a birtokot a házzal együtt a második világháború után államosították. A Dousmanis család adakozó is volt. 1920-ban például harangot, oltárterítőt és misekönyvpárnákat adományoztak a szováti templomnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában