Áldozatok

2024.02.23. 15:36

Emlékkiállítás a kommunizmus áldozatainak - A "Küzdelem a lelkekért” című kiállítás az 1960-as, 70-es éveket idézi fel Sopronban - fotók

Tizenhat molinóból álló kiállítás nyílt pénteken a Szent Orsolya-iskolában, amely az egyházi ifjúsági közösségek hatvanas évekbeli elnyomásáról szól. A kiállítást a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja, Soós Viktor Attila történész nyitotta meg.

Papp Fanni

A Szent Orsolya-iskola diákjai a tárlaton keresztül nyernek betekintést kommunista rendszer üldözte katolikus egyházakba és az ifjúsági közösségekbe. Fotó: Szalay Károly

A „Küzdelem a lelkekért” című kiállítás az 1960-as, 70-es éveket idézi fel, amikor a kommunista rendszer számos módszerrel üldözte a katolikus egyházakat és az ifjúsági közösségeket. A tárlat a Szent Orsolya-iskola, a soproni önkormányzat és a Nemzeti Emlékezet Bizottság közös szervezésében jött létre a városban. A megnyitón részt vett többek között Farkas Ciprián polgármester, dr. Kovács András, az iskola igazgatója, illetve Vörös Ákos és édesanyja, Vörösné Komlós Klára, az iskola öregdiákja.

Farkas Ciprián beszédében felelevenítette a múlt történéseit, s hangsúlyozta, a magyar nemzet egy emberként lázadt fel 1956-ban az embertelen rendszerrel ellen, amit a megszálló szovjethatalom vérbe fojtott és megtorolt. - A Kádár-rendszer kilátástalan, hosszú korszakáról szól az intézményben látható kiállítás. A mostani diákok a tárlaton keresztül betekintést nyernek abba a világba, amikor a rendszer kontrollálni és lehetőség szerint megosztani szerette volna a keresztény közösségeket. Mindenhol figyelő tekintetek fürkészték az embereket, még a hittan táborokat és a biblia köröket is. A kommunisták a következő generáció vallási nevelését akarta megakadályozni - mondta el a polgármester. Hozzátette, a fiatalok hitét nem tudták megtörni és az, hogy ma szabadságban, függetlenségben, demokráciában élhetünk nem csak a rendszerváltoztatásban résztvevőknek, hanem nemzetünk megannyi kevésbé ismert hősének köszönhető.

- A kiállítás olyan diákokról szól, mint akik most állnak előttem. Csakhogy a kádári diktatúrában nem voltak egyházi iskolák, s nem lehettek egyházi közösségek sem. Ugyan az idősebb lelkipásztorok odafigyeltek a jövő nemzedékére és találkozásokat, táborokat szerveztek számukra, de az állambiztonság, a politikai rendőrség odafigyelt rájuk. Mindez büntetéssel járt, s sokaknak az lett a sorsa, hogy nem tanulhattak tovább egyetemen, főiskolán, mert hittanra és szentmisére jártak. Mi 2024-ben egy szabad országban élhetünk, ahol gyakorolhatjuk a vallást, mégsem szabad megfeledkeznünk arról, hogy 1989 és 90 előtt ez nem így volt - mondta el a kiállításmegnyitón Soós Viktor Attila, történész, aki egy interaktív előadást is tartott a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában