Közgyűlés

2024.02.27. 15:05

Elfogadták Győr költségvetését a képviselők - Videón a teljes ülés

A győri képviselők a februári testületi ülésen kedden délelőtt 28 napirendi pontot tárgyaltak.

Barki Andrea

Pillanatkép a februári győri közgyűlésről. Fotó: Barki Andrea

  • Működőképes város biztonságos költségvetéssel.

A legfontosabb kérdés a város 2024. évi költségvetésének elfogadása. Szeles Szabolcs alpolgármester szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy az elmúlt négy évben válságmenedzselésre volt szükség, de végül is az elmúlt évet tartalékkal zárta a város.

Az ez évi költségvetés meghatározó szempontja továbbra is a város fejlődését megalapozó stratégiák kidolgozása, a foglalkoztattak megtartása, a megfelelő juttatások biztosítása, az intézmények működtetése, a folyamatban levő beruházások folytatása, és összességben a költségvetés biztonságos, kiegyensúlyozott végrehajtása.

A testület 65,6 milliárd forint bevételi, 76,3 milliárd forint kiadási főösszeggel számol, a különbözetre pedig a tavalyi maradványa és egyéb finanszírozási bevétele szolgál fedezetül. A kiadásokból 34 milliárdot fordítanak az intézményekre, 42 milliárd pedig az önkormányzat kiadása. Ez utóbbiból fejlesztési, beruházási, stratégiai kiadásra 4,6 milliárd, településfejlesztéssel kapcsolatos kiadásokra 4,7 milliárd, városüzemeltetési kiadásokra 2,2 milliárd, a főépítészi teendőkkel kapcsolatos kiadásokra pedig 205 millió forintot terveznek. Az önkormányzati utak-hidak fenntartására, felújítására, korszerűsítésére, továbbá a közvilágításra 4,8 milliárdot terveznek.

Pillanatkép a februári győri közgyűlésről. Fotó: Barki Andrea

A város a tavalyi 9,5 milliárd forinttal szemben az idén 11,144 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet. Ez az összeg jelentősen hiányzik a város költségvetéséből. Az iparűzési adó mértéke Győrben 1,6 százalékos a máshol alkalmazott 2 százalékkal szemben. A hozzájárulást azonban a 2 százalék alapján számolják, és az sem kedvez a városnak, hogy a lakosság száma is csökkent.

A képviselők élénk vita után 15 igen, 2 nem és 4 tartózkodás mellett fogadták el a költségvetést. Az ülésen az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Áramhálózati Üzem számolt be a 2013-abn elvégzett hálózati és az új fogyasztói igényekhez kapcsolódó beruházásokról és főbb karbantartásokról. A képviselők a részletes szóbeli kiegészítés után területüket érintő problémák megoldását kérték a előterjesztőtől.

A Generációk Házának élére a képviselők újabb öt évre a jelenlegi igazgatót, Kokas Évát nevezték ki. Jó hír a civileknek, hogy egy 15 millió forintos keretre pályázhatnak tevékenységükhöz.

A díszpolgári címekről és a Pro Urbe díjakról külön írásban olvashatnak ITT>>.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában