Mezőgazdaság

2024.02.15. 20:20

A gazdák készülnek a jövőre Győr-Moson-Sopronban - Forrásbőséget ígért a kamara elnöke

– Az esős ősz után a gazdák alig várják, hogy a trágyát ki tudják juttatni a termőföldekre, mert ezek a munkák elmaradtak. Sajnos a mélyebben fekvő területek még sok helyen víz alatt állnak. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy fórumokat tartsunk a gazdákat érintő kérdésekről – mondta Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezetének elnöke tegnap este Győrben a kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumán.

Barki Andrea

Az összegyűlt gazdákat és gazdaasszonyokat Győrffy Balázs a NAK elnöke tájékoztatta az agrárgazdaság előtt álló kihívásokról, pályázati lehetőségekről. Mint mondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésének is köszönhetően az uniós Közös Agrárpolitika II. pillérében, a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Ez a történelmi forrásbővítés azt eredményezi, hogy 2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére.

– Ebből a 2900 milliárd forintból csak 600 milliárd forint az európai uniós támogatás, 2300 milliárd pedig nemzeti forrás. A világ az ukrán háború, és arra adott hibás, átgondolatlan uniós válaszok hatására pillanatok alatt megváltozott, alkalmazkodni kell a gyökeresen átalakult piaci környezethez. Ezért kulcsfontosságú, hogy a gazdák, az erdőgazdálkodók, illetve az élelmiszeripar szereplői minél jobban kihasználják a vidékfejlesztési forrásokban rejlő lehetőségeket, és ezzel javítsák hatékonyságunkat, nyissanak a több lábon állás irányába – szögezte le az elnök, aki arról is beszélt, hogy februártól közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdet meg az agrártárca. Ennek révén a kis-, közepes és nagy gazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira, legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszer termelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről.

– A támogatások hatékony lehívását segítendő február közepétől április közepéig a MAGOSZ-szal együttműködésben országszerte mintegy 70 fórumot szervezünk, de emellett kiadványokat is készítünk. Célunk, hogy mindenki átlássa a lehetőségeket, és élni tudjon a történelmi forrásbőség nyújtotta eséllyel – mondta Győrffy Balázs.

A következő fórumokra március 1-én 17.30-kor Mosonmagyaróváron, március 6-án 17 órakor Győrasszonyfán, április 12-én 17 órakor pedig Szanyban kerül sor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában