Szent Margitra emlékeztek

2024.01.18. 21:23

Ünnepi szentmise során adtak át két elismerést Sopronban - fotók

Az Árpádházi Szent Margit templom búcsúnapja alkalmából tartottak ünnepi szentmisét csütörtökön, melyen részt vett Farkas Ciprián polgármester és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is. A szentmise főcelebránsa és szónoka pedig Hencz Márton újmisés atya volt. A két elismerést Vigné Kovács Margit és Dr. Vig Péter vehette át.

Kisalföld.hu

Felvételünkön a kitüntetett soproni házaspár. Fotók: Máthé Daniella

A Lővérekben található templom névadója, Árpádházi Szent Margit IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő gyermekeként 1242. január 27-én látta meg a napvilágot. Szülei a tatároktól elszenvedett vereség miatti kétségbeesésükben felajánlották Magyarországért.Margit ennek megfelelően hároméves korában a veszprémi domonkos apácákhoz került, és ott gondos nevelésben részesült.

Ünnepi díjak

 

A szentmise alkalmával átadták az Árpád-házi Szent Margit-díjat is, melyet 2011-ben alapítottak, s olyan személyeknek adományozható, akik valamilyen formában sokat tesznek a Soproni Szent Margit Római Katolikus Plébánia közösségéért, a hitéletért, a hívők közösségéért. Idén ezt a díjat dr. Vig Péter és Vigné Kovács Margit kapták.

Később a Nyulak szigetén lévő zárdába került át, amelyet apja építtetett. Itt került sor Margit fogadalomtételére 1254-ben. Az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképe volt.

A legenda szerint jövendőmondó képességekkel is rendelkezett, amellyel olykor apjának is segítségére volt diplomáciai gondjai megoldására. 1270. január 18-án halt meg a Margit-szigeti kolostorban. Boldoggá avatása már 1276-ban megtörtént, szentté avatására azonban évszázadokat kellett várni. Tiszteletét 1789-ben hivatalosan is engedélyezték, végül XII. Pius pápa 1943-ban avatta szentté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában