Óvatosan az utakon!

2024.01.23. 06:44

Kedd reggeli ónos esőre figyelmeztet a Magyar Közút

Országszerte ónos eső várható a kedd reggeli csúcsforgalom ideje alatt - közölte a Magyar Közút.

Kisalföld.hu

Forrás: Schutterstock

  • A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. A legfrissebb előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól a délelőtti órákig az északkeleti tájak kivételével ónos eső vonul végig az országon. 
  • A legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható. 
  • A Magyar Közút, ahol lehet, ott megelőző sószórást végez, de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

Mit lehet tudni az ónos eső kapcsán a védekezési munkákról?

-      Ahol van rá lehetőség, ott megelőző, azaz preventív síkosságmentesítési munkákat végez a Magyar Közút útszóró só és kálcium-klorid oldat felhasználásával. Száraz idő esetén az előbbit, csapadékos időben pedig utóbbit használják, hogy az autók menetszele ne hordja le a kijuttatott anyagokat.

-      0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek, 80 mérnökségről, azaz telephelyről indíthatják el a munkagépeket a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

-      Ha az időjárás esőzésből vált ónos esőre, akkor az előzetesen kijuttatott anyagokat is lemoshatja a csapadék a burkolatról.

-      Intenzív ónos eső idején a korábban kijuttatott és folyamatosan pótolt síkosságmentesítő anyagokat szintén lemoshatja a csapadék. Az ónos eső ahogy földet, burkolatot, tárgyat ér, azonnal lefagy, így a síkosságmentesítés is hosszabb időt vesz igénybe.

-      Ónos eső idején a Közút több tíztonnás munkagépei is lassabban közlekedhetnek, így egy-egy síkosságmentesítési fordulókör 2-4 óra is lehet, amely idő alatt újabb és újabb sószórási munkák szükségesek.

-      A szakemberek első körben a gyorsforgalmi-, majd a fő-, végül a mellékutakon avatkoznak be. Az autópályák koncessziós társaságokhoz, a belterületi utak, közterületek az önkormányzatokhoz tartoznak.

Tehát a Magyar Közút folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan lehetnek olyan időszakok, amikor intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakban kérik a közlekedők segítségét:

-      Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.

-      Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.

-      Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.

-      Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.

-      Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!

-      Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetőek legyenek.

-      Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra!

-      Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Hogy pontosan mi is az az ónos eső és hogyan lehet ellene védekezni, az megtudható a Magyar Közút egyik korábbi videójából: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában