Felelősség az úttestig

2024.01.06. 07:15

Ha jön a hó, takarítani kell a házak előtt

Az időjárás már meglepte térségünket egy jó kis hóeséssel karácsony táján. A meteorológusok a mostani hét végére, jövő hét elejére újra havazást, fagyokat ígérnek. Fontos tudni, hogy a járdák síkosságmentesítése a háztulajdonosok feladata.

Dániel Viktória

Az önkormányzatok csak azokat a járdákat takarítják, amelyekhez nem tartozik magántulajdonos.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

A hólapátolás kellemetlen fel­adat, sokan nem is tudják, hogy nemcsak saját garázsbejárójukat kell letakarítani, hanem az ingatlanjuk előtti járdát is. Sőt, a síkosságmentesítés is a tulajdonos dolga, legyen szó sózásról vagy a befagyott pocsolyák feltöréséről.

A győri önkormányzat tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában a vonatkozó rendeletekkel, azt gondolják, ami közterület, az nem a tulajdonos feladata. 
A szabály családi és társasházakra, valamint cégekre és intézményekre is vonatkozik, sőt, az épület tetőzetéről az esővíz, illetve a hólé járdára csorgásának megakadályozására is nekik kell ügyelniük.

Fontos, hogy az úttestig terjedő teljes területről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, tehát a zöldterületekről is. 

Ha ezt elmulasztja, és emiatt megsérül valaki, a felelősség minden esetben a tulajdonost vagy tulajdonosokat terheli. 

Az önkormányzat azokat a járdákat takarítja, amelyek a rendeleten kívül esnek, nincs hozzájuk tartozó magántulajdonos. Valamint a játszóterek, parkok és buszmegállók síkosságmentesítésére is ügyelnek. A kerékpárutak takarítása a Győr-Szol Zrt. feladata. 

Gyömörén az a tapasztalat, hogy mindenki rendben tartja a háza táját. 

– A közterületeket az önkormányzat takarítja, a házak előtti járdákat pedig a lakók. Legnagyobb örömünkre nincs probléma. Ha valaki idős vagy egyéb érthető okból nem tudja ezt megtenni, annak a szomszédok segítenek, vagy szólnak az önkormányzatnak. A településen dolgozik két idősgondozó, ők is felhívnak minket, ha az ápoltjaiknál ilyen gond van, s az önkormányzat elvégzi a síkosságmentesítést – mondta el Nagy Beáta polgármester. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában