A múlt nyomában

2024.01.31. 14:05

Álláspont - Csorna 1918, avagy hogyan került az országos tévébe a rábaközi kisváros?

"Nemrég kerestek náluk egy csornai filmet."

Cs. Kovács Attila

Részlet a több mint 100 éves, Csornán forgatott filmből.

Egy százhat éves, közel két perces filmet mutattak be a napokban Csornáról az egyik kereskedelmi tévécsatornán. Későn kezdődött az adás, de érdemes volt megvárni, hiszen nagyapáink, dédapáink korába vitt vissza bennünket a felvétel. Nemsokára, február 10-én a városban is levetítik és ott már avatott magyarázat is elhangzik a kockák mellé. A tévés műsorban ugyanis volt egy főszál, ami egy korabeli szélhámosról szólt, aki miatt vélhetően 1918-ban a kamera is elindult a rábaközi településen.

Elhangzott: már az is csodaszámba megy, hogy ez a celluloidszalag ennyi éven át fennmaradt. Előkerülése is csodás véletlenek sorozatának köszönhető. Először is annak, hogy a helytörténeti kutató, Szalay Balázs olvasott egy 1922-es cikket arról, hogy négy évvel korábban forgattak Csornán. A Nemzeti Filmarchívumban nem tudtak a tekercsről. Mígnem hónapokkal később, teljesen véletlenül, egyéb kutatás közben egy filmkockán a csornai Hangya bolt feliratát sikerült azonosítani. Az is szerencse, hogy valakinek eszébe jutott: nemrég kerestek náluk egy csornai filmet. Így került a tévébe a rábaközi település.

Érdekes volt látni az akkori Csornát, a premontrei rendházat, a főteret, az üzleteket, a helyieket, igaz, ismeretlen arcokat. A kutató persze több személyt is felismert, például Akóts Gyulát. Őt és még hat mártírt a felvétel után néhány hónappal Szamuely Tibor terroristái akasztottak fel éppen a főtéren, a rendház előtti akácfákra. Ha csak Akóts Gyulára gondolunk, már akkor mondhatjuk, hogy szenzációs dolog ennek a filmnek a felbukkanása. Szalay Balázs szerint van második része is a felvételnek, ami egyelőre lappang valahol. Talán nem kell sokat várni és az is előkerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában