Ünnep

2024.01.22. 16:57

A Magyar Kultúra Napja - Ünnepség és díjátadó Mosonmagyaróváron

A Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt szervező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke, Popielek Éva érdemelte ki idén a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség keretében adtak át.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Márai Sándor, Radnóti Miklós halálának évfordulójára is megemlékeztek a Himnusz befejezésének napján a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Part Rendezvényházban szervezett mosonmagyaróvári ünnepségen.

– Létezik sajátságos magyar kultúra – erre hívja fel a figyelmet ez a nap, kezdte beszédét Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, aki büszkén mondta, hogy a kultúrmunkában sokan vállalnak szerepet, a helyi művészek színes értéktárat tudnak felmutatni. A városvezető megköszönte a művelődési intézményekben – melyek sokaknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget – dolgozók munkáját. Kiemelte: mintegy egymilliárd forinttal támogatja a helyi önkormányzat a város kulturális életét, akár a Flesch Nonprofit Kft.-n, a Futurán és a Hansági Múzeumon keresztül, akár a művészeti csoportok és civil szervezetek által.

„A lokális kulturális örökségünk ápolása kötelességünk!” – szögezte le még az elöljáró, aki megemlékezett a nemrég elhunyt Pro Urbe-díjas Pintér Évára (róla egy filmet is levetítettek az eseményen), a Flesch Központ 40 éves átadására.

Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díj Popielek Évának

A Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat 2002 óta ítélik oda. Ezúttal az elismerést Popielek Éva, a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt szervező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke vehette át Árvay Istvántól.

Fotó: Kerekes István

A díjazottat az előző évi kitüntetett, Varga Bence méltatta, aki beszélt Popielek Éva kultúráért való elhivatottságáról. 2002-ben kapcsolódott be a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány munkájába, melynek titkára, majd 2014-től kuratóriumi elnöke. Önzetlenül, magas színvonalon végzett odaadó munkája példaként szolgál.

– Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az elismerést, melyet segítség nélkül nem érhettem volna el – szólt meghatódva a díjazott. Popielek Éva aláhúzta: a zene a művészetek királynője, és ő ennek hódol.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából zenével és szavalatokkal is hozzájárultak az ünnephez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában