Közgyűlés

2023.12.19. 09:46

Új alpolgármestert választanak és 21 napirendi pontról döntenek Győrben - Élő közvetítés + Fotók

Vitákkal, heves felszólalásokkal zárult az év utolsó közgyűlése.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

12:34 - Új hitelkeret szerződés

Megszavazták, hogy Győr az OTP-nél a lejáró helyett egy új, 2024. december 31-ig szóló folyószámla-hitelkeret szerződésre kérjen ajánlatot, legfeljebb  3,5 milliárd forint keretösszegben. 
Javaslatot tettek a Baksa Kálmán Alapítvány a tanulókért nevű alapítvány támogatására 400 ezer forinttal. 
A közgyűlés vége felé Pollreisz Balázs arról kérdezett, hogy milyen beruházások várhatók a Városréten, azon a telken, amit a Rába hirdetett meg eladásra. A vita vége az lett, hogy erről még biztosan nem kell tudni, de a városnak csak jó lehet, ha a sokáig tetszhalott gyár életre kel, ahogy jelenleg az látszik.  
Végezetül Dézsi Csaba András elmondta, hogy a következő ülés január 30-án lesz és mindenkinek boldog ünnepeket kívánt. 

12:16 - Megválasztották a GYHG élére Nagy Csabát, akinek a szerződése december 31-én jár le, és hitelkeret-szerződésről szavaztak

Elfogadták a javaslatot egy folyószámla hitelkeret-szerződés megkötésére és a GYHG hitelfelvételének jóváhagyására. 
A helyi adórendeletek felülvizsgálata napirend alatt Pollreisz Balázs képviselő felvetette, hogy a 1,6 százalékos iparűzési adó mértéke kevés a jelen helyzetben. Dézsi Csaba András elmondta, hogy a vállalkozásokat segíti, és valójában a közben a városra teherként háruló szolidaritási hozzájárulás jelent gondot. Szeretné, ha ebből a város visszakaphatna akár 90 százalékot, de ha azt az elképzelést szavazza meg a parlament, hogy 25 százalékot visszakaphat minden befizető, már az is sokat jelentene. Erről 2025-ben lehet szó. 
Kiderült, hogy a közgyűlés megváltoztathatja az iparűzési adó mértékét, akár emelheti is. Szeles Szabolcs alpolgármester elmondta, hogy évente 4-6 milliárddal segíti a helyi vállalkozásokat, hogy korábban az 1,6 százalékos szintre vitte vissza a város, de egyetértett azzal, érdemes gondolkodni a mértékén. 
Kommunális adót nem tervez a város, ahogy azt is elmondta, a építési adó 2000 forint per négyzetméteres mértéke is a törvényben meghatározott maximum alatt van, így támogatva a helyi vállalkozásokat. 

11:34 - Következő napirendi pontként a képviselők illetményéről szavaztak, majd a Győri Hulladékgazdálkodási Társaság beszámolóját fogadták el, szintén egyhangúlag.

11:18 - Megszavazták az új alpolgármestert

A közgyűlés 20 érvényes szavazattal, egyhangúlag megválasztotta Laczkovits-Takács Tímeát. A megválasztott alpolgármester letette esküjét is, és egyidőben lemondott bizottsági tagsági pozícióiról. Rövid beszédében megköszönte a bizalmat. 

10:49 - Cáfolta Radnóti, hogy nyomozás folyik ellene

Pollreisz Balázs megkérdezte Radnóti Ákost, hogy zajlik-e ellene nyomozás, erre a válasz nem volt. 
Dézsi Csaba András annyit tett hozzá, hogy Hajtó Péter már korábban kijelentette, mindent megtesz Radnóti Ákos lejáratásáért és szégyellje magát a hazugságaiért. 
Radnóti Ákos azt firtatta, Hajtó Péternek van-e köze a Győri bulvár nevű internetes oldalhoz, amely a híresztelések fő forrása. Hajtó Péter, gyárvárosi képviselő válasza: az oldalnak nem adminisztrátora, de posztolt már rá, ahogy sok más oldalra is. 
Fodor Roland képviselő együttérzéséről biztosította Radnóti Ákost és megköszönte eddigi munkáját.  Dézsi Csaba András szünetet rendelt el, most folyik ugyanis a szavazás arról, ki legyen az új alpolgármester.

10:33 - Új alpolgármestert választanak

Második napirendi pontként az új alpolgármestert választják meg. Ennek okán elsőként Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő megkérdezte, hogy miért mondott le Radnóti Ákos illetve, hogy a Dézsi Csaba András által jelölt Laczkovics-Takács Tímea hogy érzi, van-e elég tapasztalata a pozícióhoz. Hajtó Péter gyárvárosi képviselő együttműködést ajánlott mind Laczkovits-Takács Tímeának, mind Radnóti Ákosnak, szerinte jó jelölt a posztra Ménfőcsanak önkormányzati képviselője. Glázer Tímea DK-s képviselő ugyancsak a lemondás okáról érdeklődött. Radnóti Ákos válaszában cáfolt minden pletykát, mint fogalmazott, azok rágalmak. 
Arról nem volt szó, hogy mi a szóbeszéd tárgya, azokat az Radnóti karaktergyilkosságnak minősítette. "Méltatlan, ami itt zajlik", mondta, és kérte, hogy mindenki tartsa tiszteletben az általa elmondottakat, nem kíván kétnaponként cáfolni minden igaztalan híresztelést. 

10:13 - A nemzetiségekért díjat adtak Ferenczi Tamás Jánosnak a német kultúra ápolásáért, a cigányságért munkálkodó Jakus Lászlónak, Kolonics Péternek és Bende Ede Lászlónak a lengyel-magyar kapcsolatok erősítéséért.

10:07 - 20 képviselő van jelen, ketten hiányoznak, a képviselőtestület határozatképes. A napirend előtt a nemzetiségekért díjakat adják át.

Korábban írtuk:

A győri önkormányzat idei utolsó közgyűlésén a képviselők 21 napirendi pontot tárgyalnak meg. A 10 órakor kezdődő ülésen tájékoztató lesz többek között a győri hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításáról, beszélnek a város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosításáról, a mozgássérültek számára kialakított lakások bérleti díjáról. 

Javaslatot tesznek folyószámla-hitelkeret szerződés megkötésére, a Győri Hulladékgazdálkodási Társaság ügyvezetőjének megválasztására. 

Tájékoztató lesz a Közgyűlés által a polgármesterre átruházott hatatáskörben hozott határozatokról, és nem utolsó sorban várhatóan a közgyűlés választja meg a lemondott Radnóti Ákos helyett az új alpolgármestert, amely címre Laczkovits-Takács Tímeát jelölték. 

A közgyűlést élőben követheti:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában