Digitális oktatás

2023.12.06. 17:39

Ötvenkilenc notebook Csornán - Minden diák kezébe számítógépet adnak

Ötvenkilenc notebookot kaptak szerdán délelőtt a csornai Széchenyi István Általános Iskola hetedikes diákjai. Egy, az Európai Unió által támogatott program keretében részesültek a gyerekek a támogatásban.

Cs. Kovács Attila

Dr. Kovács Róbert, a soproni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese az átadáson elmondta: 2020-ban, a pandémia idején, az online digitális oktatás során olyan tapasztalatra tettek szert a szakemberek, hogy csak azok a tanulók tudnak bekapcsolódni megfelelően az online oktatásba, akik rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyek a digitális tartalmak feldolgozására alkalmasak. 

- Ez egy jó tapasztalat volt arra, hogy felmérjük, milyen lehetőségei vannak a tanulóknak, illetve a családoknak. A soproni Tankerületi Központ, összhangban a kormány által kitűzött közoktatási stratégiával úgy gondolja, hogy a fenntartott intézményeknek minden esetben megfelelő informatikai eszközparkkal kell rendelkezniük, de ugyanilyen fontos az is, hogy a tanulók, illetve az oktató pedagógusok digitális kompetenciáját is megfelelő módon fejlesszük. Ezeket a tényezőket összevetve a magyar kormány úgy döntött, hogy olyan projektet indít el, amely lehetővé teszi azt, hogy az iskolák számára olyan szabad kapacitású digitális eszközök kerülnek kiosztásra, melyek alkalmasak arra, hogy mind az órán belül, mind az órán kívül segítség a tanulóknak a felkészülését. A  huszonegyedik században alap elvárás a digitális tanulási lehetőségek biztosítása.

A pandémia hatására az Európai Unió országainak gazdasága erősen visszaesett, a növekedési pályáról letért , ezért az unió úgy döntött, hogy egy olyan gazdasági csomagot indít el, amely ismét növekedési pályára állítja vissza a tagországokat, illetve a pandémia okozta visszaesést ellensúlyozza. Éppen ezért meghirdette a helyreállítási alap programját, amely elsősorban állami beruházások és fejlesztések finanszírozását vállalta.

A magyar kormány ebben a programban a humán erőforrásokba fekteti be a lehívható forrásokat: az egészségügybe és az oktatásba. Nagyobb részben ennek a programnak a része egy pályázat, amelynek kimondott célja, hogy megteremtse azt az esélyegyenlőséget, amelyek a digitális oktatáshoz való hozzáférést biztosítja a tanulók és a pedagógusok számára. Azt tűzte ki célul a program, hogy 2025. december 31-ig 597 ezer notebookot osszanak ki az intézményekben. Ezek jórésze a tanulók mindennapos használatába kerül de, az intézményeknél is maradnak eszközök.

2022 tavaszán az akkori kilencedikesek tudtak regisztrálni az eszközre, akkor 120 ezer darab notebook adtak ki. 

A cél, hogy minden felső tagozatos és minden középiskolás diák eszközhöz jusson, felmenő rendszerben, négy éven át. Az első ütemben 120 ezer notebook került ki. Jelenleg a második ütem van folyamatban. December 15-ig közel1500 településen több mint 2500 intézményben, 3000 feladatellátási helyen, 140 ezer notebook jut a tanulóknak, illetve az iskoláknak. 

Lesz még folytatása is a programnak a 2023/2024-es tanév második félévében.  

Megyénkben két tankerületi központ vett részt a projekt végrehajtásában, a győri és a soproni. A jelenlegi, második ütemtervben 6091 eszköz kerül az intézményekhez . Csornán 101 notebookot kaptak a gyerekek azokban az intézményekben, melyek rendelkeznek felső tagozattal.

A Klebelsberg Központ honlapján olvasható, hogy a központ által megvalósított Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára című projekt keretében 140 000 darab notebook 2 571 köznevelési intézmény, 3 033 feladatellátási helyére történő kiszállításával folytatódik a 2022 tavaszán megkezdett notebook kiosztási program. 2023. október 23-ig volt lehetősége a köznevelési intézményekben tanuló 7. és 10. évfolyamos diákok törvényes képviselőinek regisztrálni személyes használatú notebook iránti igényeiket a KRÉTA rendszerben. A kiszállítások 2023. november 9-én indult és december 15-ig minden regisztrált diák meg fogja kapni notebookját. Az országos program keretében 476 állami, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi fenntartó több, mint 3 000 iskolája vesz részt. A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatra szolgáló notebookokat is biztosít az iskoláknak, ezzel javítva az IKT eszközellátottságot és az azokhoz való egyenlő hozzáférést. A program 2024. tavaszán az 5. 6. és 9. évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással folytatódik. Ezen évfolyamok tekintetében is elindult a regisztráció, amelynek határideje 2023. november 30. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában