Múltidézés

2023.12.22. 16:26

Most lenne 100 éves a kimlei fahíd

Évszázados lenne a kimlei fahíd – emlékezett meg Eller Gizella polgármester az 1923. december 17-én átadott műtárgyról.

Mészely Réka

Archív felvétel a régi kimlei hídról, amelyet 1945-ben német katonák berobbantottak, később pedig a pilléreit betonnal erősítették meg.

A fahidat a novákpusztai kastély tulajdonosa, Mautner Henrik építtette a komp helyén abból a célból, hogy az iparterületén előállított árut a vasútállomásra tudja szállítani lóvasúttal. A két hídfőhöz a földet a magyar- és horvátkimlei gazdák szállították, ezért a helyiek ingyen átkelhettek rajta, míg másoknak hídpénzt kellett fizetniük. Történetek maradtak fenn arról, hogy a híd közepéig sétálhatott a két falu korzózó népe. Aki átlépte a határt, azt megverték.

1945-ben a visszavonuló német katonák berobbantották, később a pilléreket betonnal erősítették meg a faszerkezet köré öntve. Az új híd átadásáig – 1966-ig – biztosította az átkelést a Szigetközbe. Az új híd a budapesti ideiglenesen felállított Kossuth híd elemeiből készült, ezután mutatott hajlandóságot az egyesülésre Horvátkimle és Magyarkimle. Addig nagy volt az ellenállás a két falu vezetősége részéről, amelyhez alapot a nemzetiségi különbözőség adott. Ugyanekkor csatolták hozzá a településhez Novákpusztát és Károlyházát.

A régi híd pillérei Kimle szimbólumává váltak, egyiken az árvizek vízszintjének jelzése látható, a másikon a Tria­non-kereszt nyújt impozáns látványt – főképp éjjel megvilágítva a sötét folyó fölött.

Archív felvétel a régi kimlei hídról, amelyet 1945-ben német katonák berobbantottak, később pedig a pilléreit betonnal erősítették meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában